Beroš predstavio novi sustav prijave za cijepljenje, za prijavu vam trebaju dva podatka

Josip Mihaljević
1. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je još jednu konferenciju za medije u 11 sati.

Vili Beroš stožer

Foto: Ministar zdravstva Vili Beroš | Youtube screenshot

U posljednja 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2892.

Među njima je 791 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 64 pacijenta.

Preminulo je 11 osoba.

U samoizolaciji su trenutno 14 074 osobe.

Do danas je ukupno testirano 1 346 946 osoba, od toga 2 294 u posljednja 24 sata.

S dvije doze cijepljeno je 59.983 osobe. 

Capak: Porast od 32 posto u odnosu na prošli tjedan

Krunoslav Capak komentirao je epidemiološku situaciju.

“Na tjednoj razini imamo porast novooboljelih od 32,9 posto. Trenutna prosječna dvotjedna incidencija na 100 tisuća stanovnika je 130,6. Najniža je u Istarskoj (30,7), a najviša u Dubrovačko-neretvanskoj (395,2).

Ako pogledamo incidenciju u zemljama EU, naša trenutačna incidencija dijeli treće mjesto s Njemačkom, a bolju incidenciju imaju Finska i Danska”, kazao je Capak.

Beroš predstavio novi sustav prijavljivanja za cijepljenje

Ministar Vili Beroš predstavio je sustav prijavljivanja građana za cijepljenje.

“Uz sve dosadašnje modalitete prijava za cijepljenje, svi građani RH i osobe s prebivalištem i boravištem u RH moći će koristiti sustav za prijavljivanje za cijepljenje putem javne internetske stranice. Aktiviranjem ovog sustava RH se svrstala među vodeće zemlje koje vode nacionalne središnje platforme koje vode brige o cijepljenju. Vjerujem da ćemo ovim činom osigurati uspješan start sljedeće faze cijepljenja koja nam dolazi po redu prioriteta i za koju smo osigurali oko 240 cijepnih mjesta u RH”, kazao je Beroš.

Proces je podijeljen u pet faza, a prvo na redu je iskazivanje interesa tj. predbilježbe za cjepivo. Ona je moguća u ordinacijama obiteljske medicine, zatim putem pozivnog centra na broj 0800 00 11, zatim putem javnog weba od danas putem nove stranice – građani trebaju upisati svoj OIB ili MBO, kao i svoj datum rođenja. 

Zatim se iz ta tri mjesta izvršava upis u središnji evidencijski sustav u kojem će biti pohranjeni svi koji su iskazali interes za cijepljenje.

Nakon toga ide proces naručivanja, koji će iskoristiti CEZIH-ovu platformu e-naručivanje koji će po potrebi povlačiti određeni broj građana po različitim prioritetima, bilo da je riječ o dobi ili nečem sličnom u onim količinama u kojima će pristizati cjepivo.

Ordinacijama obiteljske medicine i pozivnim centrima omogućeno je da vrše tzv. prioritetno naručivanje za one bolesnike koji su kronični ili iz nekog drugog razloga imaju prednost.

Nakon toga ide samo cijepljenje, a onda još i registracija u platformi e-cijepih.

Novom sustavu prijave možete pristupiti OVDJE.

Capak o novim slučajevima s novim sojem

Novinari su pitali koliko ukupno imamo slučajeva s novim sojevima.

“Mi smo prije ove obavijesti ECDC-a imali osam potvrđenih britanskih sojeva koje je potvrdio španjolski laboratorij i tri britanska soja potvrdio je kolega Kurolt u Infektivnoj klinici. Sada od 300 uzoraka koje smo poslali u ECDC imamo potvrdu o 60 pozitivnih britanskim sojem iz cijele Hrvatske. Imamo dva soja iz New Yorka i imamo tri potvrđena južnoafrička soja. Sve tri osobe su bile na izletu u Zanzibaru, sad smo od ECDC-a dobili potvrdu za dvije osobe koje su u Zanzibaru bile krajem prvog mjeseca, završili su u karanteni i nije bilo prijenosa bolesti u okolinu.

Za jednu osobu još čekamo potvrdu, ona je također bila u Zanzibaru 16. veljače, i vratila se bolesna kući. Imamo za sad sumnju na južnoafrički soj, a potvrda će doći od ECDC-a. To su svi podaci o novim varijantama koje imamo”, kazao je Capak.

Znamo vrlo malo o njujorškom soju, o njemu se piše tek od prošloga tjedna, objasnio je Capak.

“Pažljivo pratimo situaciju, znamo da je to jedna od novih varijanti koja se isto nešto brže širi od klasične varijante i udio tog soja u gradu New Yorku raste, zbog toga mislimo da se brže širi kao i ostale nove varijante”, rekao je Capak.

Kako cijepiti starije i nepokretne?

Novinari su pitali postoji li plan za cijepiti starije i nepokretne građane koji su u velikoj neizvjesnosti.

“Kada postoje osobe s komorbiditetom i s kroničnim bolestima, kao i kod slučajeva s nepokretnim i teško pokretnim osobama, preporučujemo kontaktiranje obiteljskih liječnika koji će putem metode prioritetnog naručivanja napraviti predbilježbu za termin. U takvim slučajevima bit će organizirani tzv. mobilni timovi cjepitelja koji će doći na kućne adrese”, kazao je Beroš.

Božinović stao na stranu mladih

Mladi se sve češće okupljaju masovno po cijeloj Hrvatskoj, najviše u Zagrebu. Novinari su pitali zašto se ne reagira.

“A čujte, dakle, ja ću vam probati odgovoriti na sljedeći način. Prvo, postoji cijeli niz istraživanja, članaka pa i knjiga koje se bave problemima anksioznosti, depresije, zabrinutosti za budućnost, pogotovo kod mladih ljudi. Mladi u Hrvatskoj kao i diljem svijeta, to je lekcija koju smo nažalost na ovaj način naučili tijekom pandemije, očito nisu dovoljno uključeni u život zajednice i to je jedan problem s kojim ćemo se morati baviti u budućnosti koji nije lako rješavati u hodu ili preko noći.

Ako se sjećate i na nekim od ovih posljednjih konferencija smo govorili o potrebi da se obnovi solidarnost unutar zajednice koja bi više trebala značiti da mislimo o drugima, a manje o sebi. Kad kažem da ćemo morati izvući pouke za budućnost, to je zbog toga što ovo sigurno nije posljednja kriza, pa ni zdravstvena kriza.

Mladi ljudi  nažalost kroz svoj životni vijek po svemu sudeći i zbog klimatskih promjena i zbog drugih sigurnosnih izazova neće biti lišeni novih rizika. Mi i kao stožer i kao Vlada nastojimo u ovoj situaciji voditi i mlade najbolje što možemo kroz tu krizu kako bi se pripremili za postpandemijski svijet novih izazova koji će biti prepun transformacija”, kazao je Božinović.

Zadnja stvar koja mladima treba je represija, zaključio je Božinović.

Beroš predstavio novi sustav prijave za cijepljenje, za prijavu vam trebaju dva podatka
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap