Poziv Zaželi i dalje bez novih prijavitelja: Produžila se obustava za još mjesec dana

Ana Kanazir
7. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Poziv ‘Zaželi – prevencija institucionalizacije’ je nastavak poziva ‘Zaželi – program zapošljavanja žena’, a prijave za njega su se krenule primati 20. rujna, dok je dva dana kasnije ovaj Poziv obustavljen zbog prevelikog broja prijava. Sve do 4. studenoga se nisu mogle primati nove prijave, a sada je ova obustava dodatno produžena do 19. prosinca. Ovo znači da se i dalje nitko ne može prijaviti za korištenje podrške i pomoći koje pruža Poziv.

Ruka mlađe osobe na rukama starije osobe

Pomoć starijima | Pixabay

Poziv Zaželi pomaže brojnim starijim osobama kojima je pomoć potrebna, a s druge strane i starijim osobama koje teško pronalaze posao pa se na ovaj način zapošljavaju. Ipak, trenutno se na ovaj Poziv još neko vrijeme nitko ne može prijaviti.

Ruka mlađe osobe na rukama starije osobe
Poziv Zaželi obustavio prijave: U samo dva dana dosegnuta su predviđena sredstva, a evo što će biti dalje

Za Poziv ‘Zaželi – prevencija institucionalizacije’ su prijave krenule 20. rujna, a dva dana kasnije Poziv je obustavljen i to zbog prevelikog broja prijava. Tada je dosegnuto 120 posto ukupnog raspoloživog iznosa sredstava, kako su nam rekli iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

– Razlog obustave Poziva je propisan točkom 4.9 Uputa za prijavitelje Obustava i ranije zatvaranje te otkazivanje Prijavitelje predmetnog Poziva, u kojoj je navedeno sljedeće: ‘Poziv se obustavlja na određeno vrijeme u trenutku kada zaprimljeni projektni prijedlozi, u odnosu na zahtijevani iznos bespovratnih sredstava, dosegnu 120 posto ukupno raspoloživog iznosa PDP-a, rekli su nam u listopadu iz Ministarstva, a više možete pročitati ovdje.

Poziv je trebao biti obustavljen do 3. studenoga, a tada je objavljena obavijest o produženju obustave Poziva koja je na snazi do kraja dana 19. prosinca ove godine. Do nove obustave je došlo na temelju informacije zaprimljene od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ureda za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije, Posredničkog tijela razine 2, dok je samu obavijest objavilo Ministarstvo rada na svojim stranicama.

Kroz ovaj program je uspješno financirano ukupno 1.184 projekata. U sklopu prijašnjeg programa, zaposleno je više od 22.500 žena koje su pružale usluge podrške i skrbi za gotovo 130.000 starijih i/ili nemoćnih osoba, što također govori o važnosti programa. Ipak, kriteriji za prijavu na Poziv i nisu toliko jednostavni, a više o tome smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap