Povišica da, ali bez obeštećenja za umirovljenike: Komu rastu mirovine 1. siječnja 2020.?

Josip Mihaljević
31. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Zbog zbrke oko mirovinske reforme i prihvaćanja sindikalnih zahtjeva koji su uslijedili, svi korisnici prijevremene mirovine koji su u mirovinu otišli ove godine (2019.), dobit će veću mirovinu. Takva uvećana mirovina vrijedit će od 1. siječnja 2020. godine, ali obeštećenje za umanjene mirovine iz ove godine – neće dobiti.

umirovljenik čita

Foto: Unsplash

Svi umirovljenici koji su od 1. siječnja 2019. otišli (ili će otići) u prijevremenu starosnu mirovinu do kraja godine penalizirani su s 0,3 posto trajnog umanjenja mirovine za svaki mjesec koji su ranije otišli u mirovinu.

Takva visoka penalizacija će s prvim danom iduće godine biti smanjena na 0,2 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja, a svi korisnici prijevremene starosne mirovine iz 2019. će po službenoj dužnosti, bez novog rješenja, dobiti novi iznos mirovine kao da su penalizirani po novim, tj. blažim uvjetima.

“Korisnicima koji su u prijevremenu starosnu mirovinu ostvarili u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2019. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje će po službenoj dužnosti, bez donošenja rješenja, odrediti novi iznos prijevremene starosne mirovine s nižim umanjenje, odnosno tzv. penalizacijom, počevši od 1. siječnja 2020. godine”, stoji u odgovoru Ministarstva rada i mirovinskog sustava na naš upit.

Škrta Vlada

Vlada smanjuje penalizaciju i onima koji su već u prijevremenoj mirovini?

Ako je Vlada već napravila “grešku” s uvođenjem mirovinske reforme i ako su prihvatili zahtjeve sindikalnog referenduma “67 je previše”, spominjala se mogućnost da će prijevremeni umirovljenici za mjesece koje su proveli u mirovini u 2019. godini iduće godine dobiti i obeštećenje. Tog obeštećenja neće biti:

“S obzirom da izmjene stupaju na snagu 1. siječnja 2020., nema mogućnosti isplate razlike korisnicima prijevremene starosne mirovine ostvarene u 2019. godini”, objašnjava Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Kada su donosili novi Zakon o mirovinskom osiguranju u Saboru, Hrvatska stranka umirovljenika predložila je amandman kojim bi se ta “razlika” umirovljenicima isplatila iduće godine, ali Vlada je odbila prihvatiti takav amandman.

O kojim iznosima se radi?

Mirovina sa 68: Sindikati traže da se uvede odšteta za prijevremene umirovljenike

Umirovljenici u prijevremenu mirovinu mogu otići punih pet godina ranije, a u tom slučaju je država umirovljenike penalizirala s 18 posto. Iduće godine će za pet godina ranijeg umirovljenja penalizirati s 12 posto trajno umanjene mirovine.

Na primjeru umirovljenika koji je otišao točno “na pola”, dakle 2,5 godine ranije u mirovinu dolazimo do ovih iznosa:

  • Zakon iz 2019. – 9 posto trajno umanjena mirovina
  • Zakon iz 2020. – 6 posto trajno umanjena mirovina

Ne radi se o velikim iznosima, ali mirovine će u ovom “srednjem” slučaju rasti tri posto. Na prosječnu prijevremenu mirovinu za umirovljenike iz 2019. (koja u rujnu  2019. iznosi 2.800 kuna), to je oko 84 kuna veća mirovina. Naravno, postotak će se odnositi na vaš iznos mirovine, kao i na broj mjeseci koliko ste ranije otišli u mirovinu.

Ove godine je u takvu mirovinu do sada otišlo oko 5.800 ljudi (podaci do kraja kolovoza). Obeštećenje bi se odnosilo da bi svaki od njih za svaki mjesec proveden u mirovini 2019. godine dobio u prosjeku 84 kuna obeštećenja, a od sljedeće godine trajno uvećanu mirovinu za taj isti iznos.

Čak i da su svi oni u mirovinu otišli u prvom mjesecu (a nisu), i da im je država odlučila dati obeštećenje za svih 12 mjeseci, to bi koštalo oko 5,84 milijuna kuna.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap