Povijesni trenutak za Dubrovnik: Kreće izgradnja doma za starije ispod bolnice

Ana Kanazir
22. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

U Dubrovniku je potpisan Ugovor za izvođenje radova izgradnje Centra za starije osobe Dubrovnik – Dom za starije i nemoćne. Uz to, potpisan je i ugovor kojim su dogovoreni detalji izgradnje. Poznato je kako će dom imati ukupno 205 smještajnih kapaciteta, a nudit će i izvaninstitucionalne usluge za 410 osoba.

Noge umirovljenika; Predbožićna priredba u Domu za starije Maksimir Papuče, šlape

Korisnici Doma za starije | Foto: Mirovina.hr

Dom za starije u Dubrovniku gradit će se ispod bolnice, a na njega se čeka već dulje vrijeme. Sada su potpisani ugovori što znači i da će gradnja krenuti kroz par dana.

Budući Dom za starije Dubrovnik
Grad Dubrovnik će podići kredit za gradnju Doma za starije, a poznato je i u kojem iznosu

Dok neki domovi poskupljuju, kao na primjer onaj u Koprivnici, drugi se tek grade. U Dubrovniku će se tako graditi Dom za starije ispod Opće bolnice, a poznati su i neki detalji. Imat će ukupno 205 smještajnih kapaciteta, od toga će biti 125 kreveta za treći i četvrti stupanj, odnosno za osobe koje su potpuno ovisne o pomoći drugih. Uz to, pružat će se i izvaninstitucionalna usluga za 410 osoba, a postojat će i dnevni boravak za 75 korisnika, objasnio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Radovi bi trebali krenuti kroz nekoliko dana, a s obzirom na to da su radovi od posebne važnosti za Grad, izuzeti su od zabrane radova u sezoni pa će sve ići još brže. Sve bi trebalo biti gotovo za 18 mjeseci.

Nakon 50 godina, ovo je drugi projekt u gradu, uz dom u Gružu, koji je vezan uz skrb i smještaj starijih, a koji je pokrenuo Grad, navodi se na stranici Grada Dubrovnika. Kao što smo već pisali ovdje, za izgradnju ovog Doma je Grad podigao kredit s rokom otplate deset godina. Dio novca za gradnju ide iz proračuna Grada, a dio su sredstva EU fondova.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap