Potražnja za radom veća nego u 2019. godini, tržište traži i više umirovljenika

Josip Mihaljević
7. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Indeks slobodnih radnih mjesta već sedmi mjesec za redom pokazuje da je potražnja za radom nadmašila pretpandemijske razine, objavio je Ekonomski institut u Zagrebu. Njihova analiza pokazuje da su i umirovljenici na tržištu rada sve traženiji.

Ilustracija: Rawpixel

Ekonomski institut u Zagrebu objavio je kako indeks slobodnih radnih mjesta (OVI) već sedmi mjesec zaredom pokazuje da je potražnja za radom nadmašila pretpandemijsku razinu.

Prema podacima koje su objavili, potražnja za radom u studenom 2021. godine je za 23 posto veća nego u studenom 2019. godine.

Radnik radi s drvom
Kod nas radi tek 1,5 posto umirovljenika. Sve ih je više, ali znatno manje nego u Europi!

“Lošija epidemiološka situacija nije zaustavila aktivnosti na tržištu rada, stoga najnovije vrijednosti OVI indeksa i dalje nose dobre vijesti. Naime, potražnja za radom premašila je razine iz 2020. i 2019. godine – OVI indeks za studeni 2021. pokazuje kako je potražnja za radom za oko 23 posto veća u odnosu na pretpandemijski studeni 2019. godine. Radi se o sedmom uzastopnom mjesecu u kojem potražnja za radom nadmašuje pretpandemijske mjesece”, objavio je Ekonomski institut.

Najtraženija zanimanja u studenom ove godine bila su prodavač, radnik u skladištu, konobar, kuhar i vozač.

Nastavlja se i trend mogućnosti rada od kuće, ali tek 1,8 posto oglasa za posao spominju tu mogućnost.

Analiza je pokazala da su i iskusne umirovljeničke ruke na tržištu rada sve traženije. Kako se liberalizirala mogućnost rada umirovljenika do polovice punog radnog vremena uz primanje pune mirovine, tako i rastu oglasi za posao za tu populaciju.

U ovom trenutku 2,7 posto oglasa za posao odnosi se na oglase u kojima se traže umirovljenici, što je u skladu s povećanom potražnjom za umirovljenicima u zadnjih godinu dana, zaključuju iz Ekonomskog instituta u Zagrebu.

 

Copy link
Powered by Social Snap