[VIDEO] David (104) ne uživa u starosti i bori se da mu zakon omogući – umrijeti

Jasmina Grgurić Zanze
4. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Osim oslabljena vida i krhkosti kostiju, 104-godišnji akademik David Goodall dobrog je zdravlja, a iza sebe ima vrlo ispunjen život. Okružen je prijateljima i obitelji, ali u starosti ne uživa. Umjesto da razglaba o tajni vlastite dugovječnosti, ovaj starac bori se da mu zakon omogući – umrijeti.

David Goodall/Snimak zaslona: ABC News

Kada čuju da se netko kreće oko stoljeća života, pogotovo ako je prešao “magičnih sto”, ljudi se obično razdragano dive, smatrajući tu osobu pravim sretnikom. Traže tajnu dugovječnosti, ne pomišljajući na prvu kako su tolike godine i veliki teret. Upravo tako osjeća se 104-godišnji akademik, Australac David Goodall koji je u peto ljeto drugog stoljeća života ušao u krugu prijatelja i obitelji. No, iskreno kaže da u starenju nimalo ne uživa, piše australski ABC News.

Zabranili mu kretanje

Želio bi, kaže, biti barem 20 do 30 godina mlađi. Do prije dvije godine još je uvijek radio kao počasni znanstvenik na sveučilištu, koje ga je u 102. godini zamolilo da napusti ured, jer predstavlja rizik sam za sebe. Usprotivio se toj odluci, no posljednje dvije godine njegovo opće stanje je sve lošije. Uslijed toga, morao se ostaviti i najdraže glume u kazalištu, jer se zbog sve slabijeg vida više nije mogao dovesti na večernje probe amaterske družine u Perthu.

Nakon nedavnog pada, doktori su mu zabranili korištenje javnog prijevoza pa čak i da sam prelazi cestu. Iako živi samostalno i dalje, doktor Goodall rođendansku proslavu odlučio je iskoristiti za nešto posve neobično. Naime, umjesto da razglaba o tajni dugovječnosti, okupljenima je izrazio svoju želju da – umre. Ono što želi zapravo je dobrovoljna eutanazija, smatrajući kako se nitko nema pravo miješati u njegovu odluku. U tomu ima podršku kćeri, koja smatra da sve odluke ovise isključivo o njemu.

Krajem prošle godine, Victoria je postala prva australska država koja je legalizirala dobrovoljno umiranje uz pomoć, a doktor Goodall potiče i Vladu Zapadne Australije da usvoji sličan zakon.

– Ne, nisam sretan. Želim umrijeti. Nije to tužno. Bilo bi tužno kada bi bilo spriječeno – kaže 104-godišnji David.  Njegov zahtjev za umiranje na razmatranju je i o odluci Odbora bit će obaviješten u kolovozu.

Dva dana proveo na podu

Inače, sve do svoje 90. igrao je tenis. Kada je nedavno pao u svome stanu, dozivao je pomoć, ali nitko ga nije čuo. Na podu je ostao dva dana, sve dok ga nije pronašla spremačica i odvela ga u bolnicu. Sve zabrane kretanja koje su nakon toga uslijedile užasno su ga sputavale. Također, suočava se i s nedostatkom poštovanja.

Ostatak života namjerava provesti zalažući se za legalizaciju dobrovoljne eutanazije u Zapadnoj Australiji. Ovakav stav otvara vrlo složeno pitanje suicida kod starijih osoba, uslijed starosti, nemoći, ali i bolesti, pri čemu često traže pomoć svojim bližnjih kako bi prestali patiti. Međutim, upravo zato što ne pati od terminalne bolesti, sve i da se zakon usvoji, on neće ići na ruku dr. Goodallu da počini samoubojstvo uz pomoć. Naime, iako je već gotovo slijep i krhak, njegovo zdravstveno stanje je zapravo dobro.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap