Mladi ministar otkrio što sve planira napraviti za umirovljenike u samo godinu dana

Jasmina Grgurić
23. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Hrvatski umirovljenici jučer su i službeno dobili od njih dvostruko mlađeg ministra, 34-godišnjeg Josipa Aladrovića. Nasljednik Marka Pavića ambiciozno je najavio što sve planira učiniti za radnike i umirovljenike. Ali, za postići rezultate ima samo godinu dana do isteka mandata ove Vlade.

Josip Aladrović (Snimak zaslona/HRT)

“Nastavljamo s jačanjem mjera zapošljavanja, moramo raditi reviziju mjera za koje vidimo da nisu ostvarile dovoljno dobre rezultate, zatim digitalizacija iz naše domene usluga koje pružaju institucije u okviru ministarstva rada i mirovinskog sustava s posebnim naglaskom na Mirovinsko osiguranje, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Regos” – rekao je Josip Aladrović za HRT.

Nacionalna mirovina kao, čini se, jedini adut

Novi ministar rada i mirovinskog sustava obećao je da će iduće godine uvesti nacionalnu mirovinu. To znači da će svi građani bez minimalnih 15 godina radnog staža po dobi za umirovljenje ostvariti mirovinska primanja na koja dosad nisu imali pravo. Također, najavio je bolju komunikaciju sa socijalnim partnerima, među kojima je poseban naglasak stavio na predstavnike umirovljenika.

Nastavit će, kaže, i dobre projekte koje je započeo ministar Pavić, ali i uvesti vlastite ideje.

“Godinu dana možemo promatrati kao kratko razdoblje, ali ako ćemo biti svjesni naše odgovornosti, što moramo učiniti u tih godinu dana, ta godina dana može biti sasvim dovoljna da pokažemo kvalitetne rezultate” – kazao je.

Nahvalio mirovinsku reformu

Komentirao je i mirovinsku reformu za koju smatra da je postigla svoja tri cilja; veće mirovine, dugoročnu održivost mirovinskog sustava i ispravljanje nepravde koja se dogodila među starijim i mlađim generacijama umirovljenika zbog dodatka koji je ranije bio izostao u drugom mirovinskom stupu.

“Mirovinska reforma je riješila sva tri izazova koja su se našla u toj mirovinskoj reformi, mi s tim rezultatom možemo biti zadovoljni. Mi i dalje provodimo mirovinsku reformu u kontekstu nacionalne mirovine, 2020. godine. Što se tiče socijalnog dijaloga, mi smo jasno istaknuli da želimo razgovarati o potpisima i razlozima nezadovoljstva” – dodao je Aladrović.

Mladi novi ministar istaknuo je da njegova životna dob nije bitna, već su bitni rezultati koje planira ostvariti u narednih godinu dana.