Posvoji seniora! Zašto ne? Već sa stotinu kuna nekome možete olakšati starost

Jasmina Grgurić Zanze
12. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Humanitarne akcije putem redovnih novčanih uplata gladnoj djeci ili odraslima koji pokreću biznis u zemljama trećeg svijeta, plaćanje kave, kruha za poslije, školske kuhinje ili školovanja za one koji nemaju samo su neki od oblika konkretnog pomaganja onima u potrebi. No, isto to možete učiniti sa starijom osobom tako da – posvojite seniora!

Foto: Pixabay

Amerika nudi čak nekoliko programa putem kojih se može sponzorirati starije ljude bez sredstava dostatnih za život. Idealan je to način da se nekome od njih s malo sredstava popravi mjesečna financijska slika. Istovremeno, ovakav način pomaganja vrlo je osoban jer se novac ne uplaćuje na neki općeniti račun. On završava kod konkretne osobe u konkretne svrhe, prilikom čega je moguće upoznavanje i ostvarivanje kontakta. Najvažnije, konkretan je to način da napravimo promjenu u svijetu, pomažući seniorima diljem svijeta.

Hrana, lijekovi, pokloni i druženja

Jedan takav projekt u Kansasu spaja donatore sa osobama starijim od 60 godina koje se bore za preživljavanje u Aziji, Africi i Južnoj Americi kako bi im pomogli da stare s dostojanstvom. Većina njih desetljećima je zarađivala od ručnog rada. Danas je njihovo zdravlje narušeno, pokretnost ograničena, a socijalne službe nisu im dostupne. Sa samo 36 dolara mjesečno, donatori im osiguravaju hranu, medicinsku skrb i rekreaciju. Zauzvrat, dobivaju slike i pisma, a većina donatora starija je od 50 godina. Neprofitna organizacija u Kansasu na ovaj način brine o 31.000 starijih osoba u 18 zemalja.

Projekt “Posvoji stariju osobu” u Sjevernoj Kaliforniji pomoću donacija pomaže starijima da nastave samostalno živjeti uz pomoć, kada više ne mogu posve sami, za što im je potrebno 350 dolara mjesečno. Donatori uplaćuju po 25 dolara mjesečno. Ovaj pristup je manje osoban, nema upoznavanja pojedinaca, ali se može sudjelovati u raznim prigodnim aktivnostima poput dijeljena darova u prosincu. Ove godine, program je pomogao 72 osobe u njihovom potpomognutom življenju.

Treći projekt “Posvoji seniora” omogućava stvaranje trajne veze s osobnom kojoj se dugoročno pomaže uplatom od 50 dolara mjesečno. Obuhvaća starije osobe u New Yorku i New Jerseyu, a uključuje i personalizirane poklone za njih. U ustanovama u kojima su smješteni volonteri organiziraju zajedničke rođendanske proslave na mjesečnoj bazi, igre, razgovore i sve ostalo što im pomaže u razbijanju usamljenosti. Postoji mogućnost upoznavanja i druženja uživo, ili putem telefona i pisma. Ovaj program obuhvaća čak 1.300 starijih osoba.

Pomaganje, ali i sklapanje doživotnih prijateljstava

“Posvoji starosjedioca” četvrti je program koji pomaže, kako i sam naziv kaže, starije osobe smještene u rezervatima u Utahu i Arizoni. Sa 200 dolara godišnje, pokrivaju se troškovi hrane starijih osoba u Navajo rezervatima, a briga se vodi i o lijekovima, odjeći i drvima. Donator dobiva fotografiju starca s kojim je uparen uz informacije za kontakt. Na taj se način mogu stvoriti i doživotna prijateljstva. Trenutno, program obuhvaća 560 starijih osoba.

Čarolijom darivanja umirovljenicima ispunjavaju skromne rođendanske želje

“Budi Djedica senioru” peti je projekt putem kojeg se mogu osigurati božićni darovi za starije osobe diljem SAD-a i Kanade. Riječ je o ljudima koji pate od usamljenosti pa ih se na ovaj način ponovno uključuje u zajednicu kao njihove značajne članove. Njihove potrebe, prepoznate od organizacija koje o njima brinu, vrlo su skromne pa za darove obično traže deke, rukavice ili potrepštine za osobnu njegu. Kada dobijete listu želja, kupite poklon i pošaljete traženi dar. Ovaj program u Nebraski obuhvaća čak 200 ustanova za starije osobe. Pokloni se mogu uručiti osobno na organiziranim događajima, a najljepše je što na taj način možete usrećiti starije koji poklon nisu dobili već desetljećima.

Za razliku od prethodna četiri programa kakve Hrvatska još nema, ovaj posljednji vrlo je sličan “Čaroliji darivanja” putem koje mlade volonterke popisuju želje starijih osoba u hrvatskim domovima umirovljenika. Popis objavljuju na društvenim mrežama, nakon čega se javljaju pojedinci velika srca izabirući dar koji će kupiti i poslati u dom za određenu osobu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap