Čarolijom darivanja umirovljenicima ispunjavaju skromne rođendanske želje

Jasmina Grgurić Zanze
13. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Papirnate maramice, keksi, gel za tuširanje, kava, hulahopke… Skromne su to rođendanske želje umirovljenika smještenih u čak 20 domova za starije. Zahvaljujući Terezi, Mirti i Silviji, sve su ispunjene. Pitate se kako? Odgovor je jednostavan – Čarolijom darivanja.

Foto: Facebook/Čarolija darivanja

Tri mlade humanitarke ogromna srca, Tereza, Mirta i Silvia odvajaju svaki komadić slobodnog vremena kako bi provodile jednu od najljepših humanitarnih akcija. Naime, svakog mjeseca na facebook stranici “Čarolija darivanja” objavljuju popis rođendanskih želja djece iz domova, a od nedavno u lanac dobrote uključili su i starije osobe. Svaka lista sadrži inicijale osobe i želju. Oni koji žele pomoći jave se i izaberu slavljenika, kupe dar i pošalju ga u dom. Kada se pored svake želje nađe kvačica, znači da je stvorena prava rođendanska čarolija.

Najnoviji popis za 21 korisnika doma u Otočcu uistinu je dirljiv.

Mekani keksi i krema za ruke

1. G. B. M nekoliko kutija jeftinijih cigareta, meke kekse, bomboni, kava
2.M. M. Ž bomboni, kekse-napolitanke, kava, uljna kupka
3.M. K. Ž bomboni, kekse-napolitanke, kava, krema za suhu kožu za lice i ruke
4. M. Š. Ž nekoliko kutija jeftinijih cigareta, kekse -napolitanke, bomboni, kava
5.M. T. Ž bomboni, meke kekse (štrudla od smokava, brusnica ili slično), uljna kupka, krema za ruke
6.K. K. Ž kava, bomboni, keksi, hranjiva krema za lice, papirnate maramice
7.M. O. Ž kekse (štrudle od brusnica ili slično), bomboni, kava, dezinfekcijske maramice
8.M. H. Ž bomboni, napolitanke, kekse, uljna kupka
9. A. K. Ž hranjiva krema za lice za suhu kožu, bomboni, kekse, dezinfekcijske maramice
10. M. O. M krema za lice poslije brijanja za osjetljivu kožu, bomboni, kekse
11. I. L. Ž gel za tuširanje za suhu kožu, mlijeko za tijelo
12. D. F. Ž hulahopke 80 dena, veličina 6 – 2 kom
13. M. M. Ž ulje za tuširanje iz kolekcije Sebamed, krema za lice za suhu i osjetljivu kožu
14. S. G. Ž keksi, bomboni, kava, papirnate maramice
15. Z. R. Ž keksi, bomboni, kava, dezinfekcijske maramice
16. M. I. Ž tamnoplave ženske ljetne hlače, veličina XXL
17.A. T. Ž meke kekse (štrudle i slično), kava, bomboni, krema za ruke i lice za suhu kožu
18. Ž. V. Ž gel za tuširanje za suhu kožu, losion za tijelo, keksi, bomboni
19. D. B. Ž ulje za tuširanje iz kolekcije Sebamed – 2 kom., kekse, kava
20. M. Š. Ž meki keksi, bomboni, kava, salvete, papirnate maramice
21. B. J. M set kolekcija za njegu kože lice nakon brijanja, keksi, bomboni

Foto: Facebook/Čarolija darivanja

O ovoj prelijepoj inicijativi razgovarali smo s Mirtom, Terezom i Silvijom.

Tko može ispuniti sve te želje?

“Priča je krenula prije Božića 2015. godine i stranica se zvala Božićno darivanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi – tako nešto. Toliko je bio kompliciran naziv stranice da sam i sama zaboravila 🙂 Ali smo akciju nazvale Božićna čarolija. Mirti je ideja pala na pamet jednom prilikom kada joj je sin rekao da bi htio bager, pa kamion i razmišljala je tko ostvari sve te želje djeci koja nemaju roditelje. Također je čula za jednog dečka koji je godinu prije tako sakupio prijatelje pa su ispunili želje jednom domu. Pomislila je da uz Fejs možemo napraviti i puno više. Prezentirala je ideju prijateljici Katarini, svidjela joj se i krenule su. Kontaktirale su dječji dom Klasje iz Osijeka i priča je krenula, odjednom su imali više od 10.000 pratitelja na facebook stranici i potom kontaktirali domove po cijeloj Hrvatskoj” – kažu nam ove tri dobre vile.

Krenule u priču s djedovima i bakama

Silvia, Mirta, Katarina, Tereza

A  kako su koncept odlučile proširiti na djedove i bake?

“Svima nam je u glavi bila ideja o primjeni istog koncepta darivanja na bake i djedove po domovima za starije, samo je trebalo da jedna od nas izgovori na glas, a to je u ovom slučaju bila Tereza, pa je i ova priča uspješno krenula. Zapravo, baš tada nam se pridružila Silvia, a to je bio listopad 2017. I sigurno bez njene pomoći ne bismo uspjele sve hendlati u dvoje, jer Katarina više nije mogla zbog obaveza. Krenule smo s pozivanjem svih domova čije smo kontakte pronašle na stranicama Ministarstva. Objasnile smo im priču i koncept. Neki su bili na prvu oduševljeni, nekima nije bilo jasno da netko zaista želi na takav način razveseliti njihove korisnike, a treći su odmah rekli da nisu zainteresirani” – dodaju djevojke.

Daruju u više od 20 domova

Ipak, priča se zakotrljala. Trenutno imaju više od 20 domova za starije iz cijele Hrvatske, od Iloka, Vukovara, Otočca, Zagreba, Lošinja, Splita pa do Dubrovnika. Akcija raduje i one koji daruju, ali i slavljenike u domovima koji nerijetko puste koju suzu radosnicu. Njihove želje jako su skromne, a najčešće su to kozmetika poput gela za tuširanje i kreme za ruke, a popisi se jako brzo pune. Jedna od najzanimljivih želja koju su morale zapamtiti bila je od jedne bake iz Zagreba, a poželjela si je crno vino i ružu.

Neki od domova organiziraju proslave na kraju mjeseca, pozivajući darivatelje da osobno donesu poklone i druže se s korisnicima. To izaziva posebno oduševljenje, pa im se javljaju donatori i prepričavaju dojmove.

“Mislimo da je darivanje djece i darivanje starijih u domovima povezano, a opet toliko različito. U svakom od njih naglasak je na nečem drugom, a starije osobe su presretne zbog ideje da netko misli baš na njih, i to iz udaljenog dijela Hrvatske. Veselimo se nastavku ove priče, a svih pozivamo da nam se pridruže – jednostavno je! Izaberite želju, kupite, zapakirajte i pošaljite ravno u dom! Vidjet ćete, to je zaista prava Čarolija” – poručuju nam Mirta, Tereza i Silvia.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap