“Postojeći mirovinski sustav je izvrstan – u kreiranju siromaha i socijalnih slučajeva”

Josip Mihaljević
9. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Ekonomski analitičar dr.sc. Andrej Grubišić ponovno je progovorio o mirovinskom sustavu. Naši čitatelji su ga upoznali kada se uključio u debatu o radu do 67, ali i tada je govorio da je sama struktura mirovinskog sustava loša.

Snimak zaslona/N1/Youtube

Ekonomski analizičar Andrej Grubišić nedavno je na N1 televiziji govorio da će smanjenje dobne granice za umirovljenje sa 67 na 65 godina neminovno polučiti i manje mirovine. Međutim, puno veći problem kojega se dotaknuo je održivost mirovinskog sustava.

Kao liberal, koji se zalaže za potpunu ili djelomičnu privatizaciju monopolskih sustava poput mirovinskog, zdravstvenog itd., objasnio je za narod.hr svoje viđenje mirovinskog sustava.

“Ja sam danas prisiljen uplaćivati, to je prva stvar, druga stvar je da sam prisiljen uplaćivati u ono što mi je nametnuto, treća stvar je da ne kontroliram ishod, ovdje sad prije svega mislim na mirovinski fond, četvrta stvar – ja ne uplaćujem za svoju nego za tuđu mirovinu preko sustava generacijske solidarnosti, dakle to nije investicija. Imam neko obećanje da će netko za 30 godina to isto raditi za mene, ali taj koji mi to obećava nije izložen nikakvom riziku u slučaju da to obećanje ne ispuni. Vrlo jednostavno, ne mogu ja njega ganjati za 30 godina”, kazao je.

Komentirajući dobnu granicu umirovljenja, smatra da je prevelik fokus na broju godina:

“Mislim da se preveliki novci slijevaju u državni sustav koji obećava da će isplaćivati mirovine, a ja ne vjerujem u to. Ja kažem, pustite vi mene da ja radim koliko ja hoću, ali ostavite mi novce da ih ja mogu investirati tamo gdje ja želim, u krajnjoj liniji ja ću voditi računa o tome da kad odem u mirovinu od toga nešto i imam. Jer, sadašnja situacija mi pokazuje da svi oni koji su ove silne godine radili kad odu u mirovinu imaju u prosjeku dvije i nešto tisuće kuna”, objasnio je.

Drugim riječima, smatra, postojeći mirovinski sustav je izvrstan u kreiranju siromaha i socijalnih slučajeva.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap