Pošta zeznula obilježavanje obljetnice Titova rođenja: Odbili izdati prigodni žig, a razlog je bizaran

Milan Dalmacija
30. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatska pošta odbila je izdati prigodni žig povodom 130. obljetnice rođenja Josipa Broza Tita. Iako je žig trebao biti korišten samo jedan dan i u samo jednom poštanskom uredu, naglašavaju kako je Savez antifašističkih boraca zakasnio, jer zahtjev nisu poslali u svibnju kad je Tito rođen.

josip broz tito

Foto: Josip Broz Tito | Youtube screenshot

Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) i Savez društava Josip Broz Tito Hrvatske odlučili su obilježiti 130. obljetnicu rođenja Josipa Broza Tita filatelističkom izložbom koja će biti otvorena u Zagrebu 1. prosinca. Tom su prigodom htjeli izraditi i prigodni žig s Titovim likom, no Hrvatska pošta im je odbila taj zahtjev iako se žig trebao koristiti samo u jednom poštanskom uredu i samo jedan dan.

– Njihov razlog odbijanja je bio taj da je Josip Broz rođen u svibnju, a mi tražimo žig u studenome. To nam je rečeno telefonskim pozivom. Probali smo objasniti da mi 130. obljetnicu Titova rođenja obilježavamo cijelu godinu, a ne samo jedan mjesec te da je žig sastavni dio filatelističke izložbe i koristio bi se samo jedan u jednoj pošti. No uskoro smo izgubili svaku nadu, rekao je predsjednik SABA-e, Franjo Habulin.

Na mjestu 'tajne' Titove kuće u Gajnicama - vježbat će umirovljenici

Iako smatra da odbijenica Hrvatske pošte nema nužno političku konotaciju, drži kako su neke druge društvene skupine ipak dobile bolji tretman od antifašista.

– Nisam baš siguran da su homoseksualci i partizani u Zagrebu jednako dobrodošli. Moderno je pozivati se na ljudska prava, a u skladu s tim, lakše se odobrio zahtjev LGBT zajednice nego zahtjev za žig za izložbu poštanskih maraka s likom Josipa Broza Tita, prenosi Habulinove riječi Index.

Žig je trebao biti korišten u jednodnevnoj otpremi pošte iz ureda u Jurišićevoj ulici, istog onog u kojem su zagrebački komunisti i antifašisti 1941. izveli diverziju u kojoj je poginuo jedan redarstvenik NDH, a ranjeno je bilo pet ustaških agenata, dva njemačka vojnika i jedan oficir. Habulin se najprije našalio da žig nisu dobili zbog tog događaja, ali ipak smatra da bi iz HP-a trebali objasniti svoju odbijenicu, jer spominjanje Tita nije zabranjeno.

I filatelisti se čude

Ovoj odluci Hrvatske pošte čudi se i bivši predsjednik Hrvatskog filatelističkog saveza i Grupacije Alpe-Adria Filatelia i jedan od 15 dobitnika nagrade Europskog filatelističkog saveza za doprinos europskoj filateliji Ivan Librić. On smatra da je zahtjev antifašista toliko benigan da nije trebalo biti nikakvih problema.

grb tito
I poslije Tita Tito: Okvir u riječkoj srednjoj školi popustio, a iza hrvatskog grba izvirilo poznato lice

– Napravili smo i dogovorili da to bude žig s Titovim likom sa spomenika u Kumrovcu i na kojem bi pisalo samo 130. obljetnica rođenja Josip Broz Tito 1892.-1980. Taj zahtjev, recimo tako, HP nije odobrio, rekao je Librić.

Istaknuo je da je Srbija 27. listopada izdala poštansku marku s Titovim likom, povodom obilježavanja “50. godina diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Republike Bangladeš”. Librić ističe da je obilježavanje važnih diplomatskih zbivanja u Srbiji gotovo uvijek popraćeno markama s Titovim likom, dok je jedan žig u Hrvatskoj pošti problem.

Pošta: ‘Zakasnili su’

Iz Hrvatske pošte su, pak, poručili kako su antifašisti sa svojim zahtjevom – zakasnili.

– Prigodni poštanski žig se izrađuje povodom neke obljetnice, primjerice na datum ili u mjesecu kad je netko rođen ili okrugle obljetnice nekog događaja na određen datum. U ovom slučaju zahtjev je glasio da se izradi prigodni poštanski žig pod nazivom “130. obljetnica rođenja J. B. Tita”. S obzirom na to da je obljetnica rođenja J. B. Tita bila u svibnju, a ne u prosincu, predlagatelji su sa zahtjevom zakasnili, poručili su iz Pošte.

josip broz tito
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap