Na mjestu ‘tajne’ Titove kuće u Gajnicama – vježbat će umirovljenici

Josip Mihaljević
7. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Na mjestu Titove kuće u kojoj se skrivao za vrijeme Drugog svjetskog rata sagrađene su nove prostorije mjesne samouprave Gajnica. Kuća je srušena 2016. godine, a nove prostorije koristit će razne udruge, ali i umirovljenici. I to za vježbanje.

Foto: Tzv. ‘Titova kuća’ u Gajnicama prije rušenja | Google Street

Tito se za vrijeme Drugog svjetskog rata pod tajnim imenom ‘Slavko Babić’ skrivao u toj kući, zajedno s Hertom Haas s kojom je dobio sina Mišu. Mišo Broz, kojem je kuća ostala u vlasništvu, odrekao se još 1979. godine pod uvjetom da se tamo sagradi memorijalni muzej za njegovog oca i NOB. To nije realizirano, a kasnije je tužio Grad Zagreb za povrat imovine, ali sud je odbio njegov zahtjev, piše vecernji.hr.

Kuće više nema, srušena je 2016. godine, a na istom mjestu su izgrađene prostorije Mjesnog odbora Gajnice. Gradonačelnik Milan Bandić jučer je prerezao vrpcu i službeno ju ‘otvorio’ nakon čak deset godina duge inicijative. Dejan Kljajić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Podsused – Vrapče, kaže da im je Grad Zagreb kuću dao na korištenje, a oni su je srušili kako bi napravili zgradu Mjesnog odbora. Kuća je, između ostalog, srušena jer se nitko nije brinuo o njoj, a susjedima je smetalo što su se u kući počele kotiti zmije.

“Tijekom odina iz malih komunalnih akcija izdvojili smo 3,4 milijuna kuna, a sada će prostorije koristiti i razne udruge, organizacije, bit će i besplatnog vježbanja za građane svih dobi, od djece do umirovljenika”, tvrdi Kljajić za Večernji list.

Kako to inače biva, članovi Udruge antifašističkih boraca Susedgrad požalili su se na rušenje Titove kuće, a mišljenja su da bi se barem mogla postaviti spomen-ploča ispred nove zgrade kako bi i mlađe generacije znali za povijest tog zemljišta.

Prema prvim reakcijama mjesnih vijećnika, od toga neće biti ništa:

“Jedina ploča koja će biti na kući jest ona na kojoj piše kućni broj i oznaka Mjesnog odbora”, kratko je odogvorio Kljajić.

Copy link
Powered by Social Snap