Pošta objavila novi cjenik: Nakon skoro 10 godina dižu cijene

Josip Mihaljević
31. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska pošta od sutra ima novi, skuplji cjenik u unutarnjem prometu. Cijena slanja pisama, čestitaka i razglednica raste za 6 posto, a opravdanje je da nisu dizali cijene gotovo 10 godina.

poštanski ured

Foto: Press

Hrvatska pošta nakon gotovo deset godina prilagođava cijene slanja pisma i razglednica u unutarnjem prometu.

Od 1. rujna 2020. godine primjenjivat će se novi cjenik koji se odnosi na usluge u unutarnjem prometu.

Cijena slanja pisama mase do 50 grama te čestitaka i razglednica od 1. rujna bit će 3 kune i 30 lipa umjesto dosadašnje 3 kune i 10 lipa, što je povećanje od 6 posto. Cijena dopunske usluge “povratnica” također iznosi 3,39 kuna. Kako se cijena sudskih pismena sastoji od cijene preporuke i cijene povratnice, cijena slanja sudskog pismena uvećana je za 20 lipa. Na primjer, umjesto 14, 60 kuna za sudsko pismeno mase do 50 grama, od 1. rujna njegova cijena iznosi 14,80 kuna, objašnjavaju u pošti.

Mijenjaju se i cijene univerzalne usluge slanja paketa mase do 10 kilograma – po svakoj masi cijena se korigira za 5 kuna. Tako će korisnici umjesto dosadašnjih 20 kuna dostavu paketa mase do 2 kilograma s uručenjem na adresi platiti 25 kuna.

Zašto dolazi do povećanja?

Zadnji rast dogodio se 2010. godine, a u Pošti kažu kako su od tada do danas znatno povećani brojni troškovi, pa i troškovi dostave. Također, napominju kako je prosječna plaća u deset godina narasla oko 25%, dok je ukupna stopa inflacije od siječnja 2010. do siječnja 2020. iznosila 11%.

“U usporedbi s 27 poštanskih operatora u Europskoj uniji, korisnici za slanje običnih pisama u unutarnjem prometu još uvijek plaćaju znatno manju cijenu od prosjeka, koji iznosi 5,76 kuna”, zaključuju u Pošti.

Novi cjenik Hrvatske pošte, kao i sve pravilnike, možete pronaći OVDJE.

Pošta objavila novi cjenik: Nakon skoro 10 godina dižu cijene
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap