Posrećilo im se: Evo koliko iznosi usklađivanje mirovina iz drugog stupa

Josip Mihaljević
15. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Mirovine iz prvog stupa uskladit će se za 2,24 posto, ali što je s mirovinama iz drugog stupa? One koriste drugačiju metodu usklađivanja i u nadolazećem usklađivanju rast će za 2,6 posto. Evo zašto je tomu tako.

novac

Foto: Unsplash

Aktualna vrijednost mirovine raste 2,24 posto, a za toliko će se uskladiti mirovine iz prvog stupa koje primaju svi korisnici mirovine u Hrvatskoj. Onaj manji dio umirovljenika, koji trenutačno prima kombiniranu mirovinu iz prvog i iz drugog mirovinskog stupa, može računati na nešto povoljnije usklađivanje dijela mirovine iz drugog stupa.

One rastu 2,6 posto, a novac bi trebao sjesti na račune u travnju, zajedno sa zaostacima od početka godine. To su nam potvrdili iz Raiffeisen mirovinskog osiguravajućeg društva, jednog od dva na hrvatskom tržištu koje isplaćuje mirovine iz drugog i trećeg mirovinskog stupa.

“Korisnicima mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja Raiffeisen mirovinskog osiguravajućeg društva mirovine će biti usklađene 1. travnja 2022. Stopa promjene indeksa potrošačkih cijena za prethodno polugodište utvrđena od strane Državnog zavoda za statistiku iznosi 2,60%. Dodatno, osim prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena, Društvo jednom dijelu korisnika isplaćuje i mirovine koje se usklađuju prema Aktualnoj vrijednosti mirovine koju utvrđuje Upravno vijeće HZMO-a.

To su mirovine koje su sklopljene za vrijeme primjene prethodnog Zakona. One se također usklađuju s 1. travnja”, poručuju iz RMOD-a.

Zašto drugačiji iznosi usklađivanja?

Znate li razliku između usklađivanja i povećanja mirovina? Jako je važna!

Mirovine iz prvog i mirovine iz drugog stupa imaju suštinsku razliku u metodi usklađivanja. Dok se mirovine iz prvog stupa usklađuju zbrajanjem stopa inflacije i rasta plaća, mirovine iz drugog stupa usklađuju se samo prema inflaciji i to u stopostotnom iznosu.

Međutim, kao što poručuju iz RMOD-a, mirovine iz drugog stupa mogu se usklađivati i na isti način kao i mirovine iz prvog stupa.

Umirovljenici koji su kombiniranu mirovinu ostvarili do 31. prosinca 2018. godine imali su izbor – ostati na starom načinu usklađivanja ili prijeći na novi. Onima koji su prešli na novi način usklađivanja dobili su nešto bolji početni iznos mirovine, ali se očekivalo da će usklađivanje iz drugog imati nešto manje postotke. Sada kada imamo galopirajuću inflaciju, ispostavlja se da mirovine iz drugog stupa po novom načinu usklađivanja rastu nešto povoljnije od onih iz prvog stupa.

Najveći broj korisnika je odabrao prijeći na novi način usklađivanja. Dodatno, svi umirovljenici koji su kombiniranu mirovinu ostvarili od 1. siječnja 2019. nadalje automatski pristaju na usklađivanje po novom modelu, odnosno samo prema inflaciji.

I drugi stup se usklađuje dva puta godišnje

Da ne bi bilo zabune, mirovine iz drugog stupa također se usklađuju dva puta godišnje. I dok je kod mirovina iz prvog stupa predvidljivo kada do usklađivanja dolazi (travanj i rujan), kod drugog stupa nema definiranih pravila.

“Zakonom o mirovinskim osiguravajućim društvima nisu definirani datumi usklađenja, već da se usklađenje mirovina iz 2. stupa provodi najmanje dva puta godišnje prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena kojeg objavljuje DZS.

O idućem datumu usklađenja Društvo će pravovremeno obavijestiti korisnike mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja”, poručuju iz RMOD-a.

Usklađivanje kao “zlopamtilo”

Evo kako se usklađuje dio mirovine iz II. stupa i zašto u zadnjem usklađivanju nije bilo rasta

Može se dogoditi da u šestomjesečnom razdoblju zabilježimo i negativnu inflaciju, odnosno negativan indeks potrošačkih cijena.

Tada, kod mirovina iz drugog stupa, ne dolazi do usklađivanja ali se iznos “pamti” i prenosi na iduće usklađivanje.

Tako možemo imati situaciju kada indeks potrošačkih cijena iznosi, recimo, -0,5 posto. U tom slučaju mirovine neće pasti 0,5 posto, ali će se kod sljedećeg usklađivanja zbrojiti s novim indeksom.

Recimo da je naredni indeks potrošačkih cijena 2 posto – tada će usklađivanje mirovina iz drugog stupa iznositi 2 – 0,5 = 1,5 posto. 

Treba još reći da je usklađivanje mirovina kod drugog stupa relativno manje bitno nego usklađivanje mirovina iz prvog stupa. Budući da one rastu u postotcima, a dio mirovine iz prvog stupa, sukladno i doprinosima, često je puno veći nego dio mirovine iz drugog stupa pa se usklađivanje jače osjeti.

Posrećilo im se: Evo koliko iznosi usklađivanje mirovina iz drugog stupa
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap