Evo kako se usklađuje dio mirovine iz II. stupa i zašto u zadnjem usklađivanju nije bilo rasta

Josip Mihaljević
3. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Zakonska obaveza usklađivanja mirovina vrijedi za dio mirovine iz I. i II. stupa, ali je metoda usklađivanja drugačija. To nam je donijela mirovinska reforma iz 2019. godine. Naš čitatelj koji je korisnik kombinirane mirovine točno je primijetio da mu je posljednjim usklađivanjem mirovina (1,41%) narastao samo dio mirovine iz I. stupa, a dio mirovine iz II. stupa ostao je isti. Evo zašto se to dogodilo.

Foto: Unsplash

Umirovljenik Damir K. javio nam se početkom tjedna sa zanimljivim pitanjem. U mirovini je od siječnja ove godine, a prima mirovinu iz I. i II. stupa.

Kada je 1. srpnja došlo do usklađivanja mirovine od 1,41%, primijetio je da mu je usklađen samo dio mirovine iz I. stupa, ali mu je iznos mirovine iz II. stupa ostao isti. Kaže da je prije sklapanja ugovora s Raiffeisen mirovinskim osiguravajućim društvom (RMOD) dobio informaciju da se mirovine iz II. stupa također usklađuju, no do toga očito nije došlo.

“Meni kao umirovljeniku, laiku, nije nikako jasno da se usklađivanje mirovine, u istoj državi, obračunava na različiti način. Po ovom načinu isplate, ispada da je odabir drugog stupa obična prijevara, jer ovisi o volji “realnog sektora”, a koji, očito, nije pod kontrolom države”, požalio nam se Damir.

Istražili smo o čemu se radi.

Mirovine iz I. i II. stupa usklađuju se drugačije

Prema članku 116. Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima propisan je način kojim se usklađuje dio mirovine iz II. stupa:

  • “Društvo koje isplaćuje mirovine u sklopu obveznoga mirovinskog osiguranja dužno je usklađivati visinu mirovine prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena najmanje dva puta godišnje za prethodno polugodište. Indeks potrošačkih cijena utvrđuje se prema podacima Državnog zavoda za statistiku.”

A ovako se usklađuju mirovine iz I. stupa, članak 88. Zakona o mirovinskom osiguranju:

  • “Stopa usklađivanja (…) određuje se tako da se zbroji stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u RH u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi (…)”

Dakle, kod usklađivanja mirovina iz I. stupa se gleda zbroj stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne bruto plaće, dok se u II. stupu gleda isključivo stopa promjene indeksa potrošačkih cijena.

Korisnici kombinirane mirovine imali su izbor

Velika promjena u načinu usklađivanja mirovina iz II. stupa došla je 1. siječnja 2019. godine, kada je uvedena mirovinska reforma. Njihove mirovine su se prije toga datuma usklađivale istim načinom kao mirovine iz I. stupa.

umirovljenice korona
Stanje II. stupa: Manji broj umirovljenika bira kombiniranu mirovinu, ali 83% ih uzima jednokratnu isplatu

Umirovljenici koji su kombiniranu mirovinu ostvarili do 31. prosinca 2018. godine imali su izbor – ostati na starom načinu usklađivanja, ili prijeći na novi. Iz RMOD-a nam ističu kako je korisnicima koji su prešli na novi način usklađivanja početni iznos mirovine bio bitno povoljniji.

Najveći broj ljudi je na kraju prihvatio novi način usklađivanja jer su u startu dobili nešto bolju mirovinu, a kako je dio mirovine iz II. stupa često po nekoliko stotina kuna, maleni postotci usklađivanja iz godine u godinu ne bi im donosili veliko povećanje.

No, svi umirovljenici koji su odabrali kombiniranu mirovinu od 1. siječnja 2019. godine nadalje automatski pristaju na usklađivanje po novom modelu, odnosno samo prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena.

Usklađivanje je trebalo biti -0,2 posto, ali mirovine nisu pale

Gospodin s početka teksta točno je rekao da nije dobio povećanje mirovine iz II. stupa u najnovijem usklađivanju od 1. srpnja 2020. godine, ali tomu je tako jer je Državni zavod za statistiku objavio kako stopa promjene indeksa potrošačkih cijena za to polugodište iznosi -0,2%.

Donosimo uvjete i "cijenu" jednokratne isplate dijela mirovine iz II. stupa

U slučaju kada je indeks negativan, umirovljenicima se ne smanjuju mirovine. Međutim, “pamti” se koliki je bio pad indeksa do sljedećega usklađivanja – to znači da ako u sljedećem usklađivanju indeks bude 0,3%, korisnici drugog stupa će dobiti povećanje od 0,1%.

U 2019. godini nije bilo negativnog indeksa, a mirovine iz II. stupa rasle su za 0,2% u prvom polugodištu te 0,7% u drugom polugodištu.

Evo i obavijesti sa stranica Raiffeisen MOD-a o usklađivanju mirovina u drugom polugodištu 2020.:

RMOD

Foto: rmod.hr

Evo kako se usklađuje dio mirovine iz II. stupa i zašto u zadnjem usklađivanju nije bilo rasta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap