Od 1. lipnja cijene smještaja u staračkim domovima u Zagrebu do 14 posto veće!

Jasmina Grgurić Zanze
30. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Umirovljenici će prema novim cjenicima od 1. lipnja za smještaj u domovima za starije osobe na području Zagreba morati izdvojiti u prosjeku 350 kuna više, i to za jeftinije dvokrevetne sobe. Postojeće cijene nisu rasle od 2013. godine, a sada će biti od 10 do 14 posto veće, ovisno o razini usluge.

Cijena smještaja u domovima za starije i sada je veća od prosječne mirovine Foto: Pixabay

Smještaj u domovima za starije osobe u Zagrebu poskupljuje od 1. lipnja ove godine, i to od deset do 14 posto. Odluku o dizanju cijena u svojih 11 staračkih domova donio je Grad Zagreb. Stari cjenici u primjeni su od 2013. godine, dok se objava novih još čeka. U prosjeku, umirovljenici će morati izdvojiti do 350 kuna više, ukoliko sobu plaćaju 2.500 kuna. Da je riječ o velikom financijskom udaru na njihove džepove, govori i činjenica kako je već i sadašnja cijena smještaja u prosjeku veća od prosječne mirovine koja je za travanj iznosila svega 2.344 kune, i to nakon porasta za prosječnih 26 kuna u odnosu na ožujak i prethodne mjesece.

Što se sadašnjih cijena tiče, u Domu za starije osobe Centar u Kalićevoj za jednokrevetnu sobu mjesečno morate izdvojiti 3.000 kuna, za dvokrevetnu 2.590, a za trokrevetnu 2.300 kuna. U dislociranom objektu u Crnatkovoj cijene su nešto niže, a ovise i o katu na kojem stanujete. Tako se u trokrevetnoj sobi na četvrtom katu smještaj tamo može naći već i za 1.600 kuna. U oba objekta imaju 351 mjesto.

Balkon sto kuna, klima 50, hladnjak 25…

No, riječ je o početnoj cijeni, jer se osim sobe, u domovima plaćaju i dodaci. Balkon ćete tako platiti dodatnih sto kuna, klimu 50, hladnjak 25, a serviranje obroka u sobu pet kuna. I to, po obroku. Najgore je teško pokretnim korisnicima koji uz plaćanje sobe moraju dodati i 420 kuna za njegu, odnosno 650 za potpuno nepokretne osobe. Također, smještajni kapaciteti u svim su domovima puni te krajnje nedostatni, jer na njih na tisuće starijih osoba čeka dugi niz godina.

Poskupljuje smještaj u domovima za starije: Novi cjenik čeka nas još ove godine

Dom za starije osobe Dubrava sa 124 korisnika nudi jednokrevetnu sobu za 2.500 kuna, a dvokrevetnu za 2.110 kuna. Ovisno o vašem zdravstvenom stanju, iznosi se penju do maksimalnih 3.390 kuna.

Ksaver ima 260 korisnika, za samca dosadašnja cijena je 3.070 kuna, u sobi za dvoje 2.650 kuna, trokrevetnoj 2.350, a u četverokrevetnoj 2.300 kuna. U ponudi je i samački apartman koji košta 4.500 kuna, a dodatak za sobu s terasom iznosi 210 kuna mjesečno.

U domu Maksimir jednokrevetna soba s balkonom košta 3.100 kuna, a dvokrevetna 2.500 kuna. Na stacionaru, jednokrevetna soba je 3.750 kuna. Na odjelu za osobe oboljele od Alzheimerove boelsti i drugih demencija cijena sobe je čak 7.500 kuna. U zgradi u Augustinčićevoj sa 87 korisnika nudi se i apartman za 4.300 kuna, kao i jednokrevetni smještaj za 2.980 kuna.

Slične cijene su i u Medveščaku s ukupno 298 mjesta, jednokrevetne sobe bez balkona koštaju 3.000 kuna, dok se nudi čak i ona za 2.400 kuna, ali bez tuša. Jednokrevetna soba u Svetoj Ani koja ima 171 korisnika je 3.055 kuna, dvokrevetna 2.610, a smještaj na stacionaru 3.260 kuna.

Penzionerima najskuplje u Parku

Nešto povoljnije cijene u svoja dva objekta ima Trešnjevka, gdje smješta 622 osobe. Sobe u Drenovačkoj su 2.100, odnosno 2.300 kuna, a na Trgu S. Penkale 2.400 i 2.800 kuna. Cijene u Trnju kreću se od 2.000 kuna po osobi za malu dvokrevetnu sobu do 3.000 u jednokrevetnoj garsonjeri.

Dom za starije osobe Park u dva objekta ima najviše cijene. Tako je u Lašćinskoj jednokrevetna soba čak 5.100 kuna, a dvokrevetna 3.950 kuna, a u Ivanićgradskoj 4.500, odnosno 3.100 kuna. Tu je još i Sveti Josip s podružnicom Sv. Maksimilijan Kolbe te dom Pešćenica u kojem je osnovna cijena jenokrevetne soba 2.800, dvokrevetne 2.500 i trokrevetne 2.100 kuna.

SMJEŠTAJ STARIJIH OSOBA: Država hitno mora mijenjati kriterije, kao i način financiranja domova

Navedene cijene rast će u prosjeku od 10 do 14 posto, ovisno o razini skrbi, piše Lider.

Kao razlog, ističe se da se nisu mijenjale već nekoliko godina te da su i dalje 25 posto niže od one ekonomske. Odluku o poskupljenju zajednički su donijeli Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i domovi, zbog nemogućnosti funkcioniranja rada domova i povećanja troškova života posljednjih godina. Međutim, porasli su i troškovi za plaće i dodatna prava zaposlenika.

Ovu odluku oštro je prokomentirala i predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović.

Poskupljenje će slijediti i u ostatku Hrvatske

“Radi se o nerazumnom dizanju cijena, to je trebalo biti riješeno sustavno, tako da nadležno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odredi cjenovnu kategorizaciju domova kako je propisano strategijom socijalne skrbi za starije osobe. Izostalo je ozbiljno provođenje mjera, uspostava mreže korisnika, poboljšanje uvjeta rada u domovima… S odlukom o poskupljenju moglo se pričekati mirovinsku reformu” – rekla je Petrović.

Usporedili smo cijene državnih i decentraliziranih domova u Hrvatskoj

Podsjetimo, domove za starije i nemoćne osobe u Hrvatskoj Vlada ove godine sufinancira s čak 164, 5 milijuna kuna, pri čemu na zagrebačke domove odlazi 14 milijuna kuna. Državne dotacije ove su godine ukupno veće za čak deset milijuna kuna. Hrvatska ima tri državna i 52 decentralizirana doma s podružnicama. Privatnih je domova dvostruko više, preko stotinu, dok obiteljskih ima oko 300. Sveukupno, u Hrvatskoj postoje čak 502 objekta za smještaj starijih i nemoćnih osoba.

Kako je portal Mirovina.hr prvi doznao, porast cijena u ovoj godini može se očekivati i u ostalim domovima za starije osobe u Hrvatskoj, što su nam prošloga mjeseca potvrdili iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

“Cijene u državnim i decentraliziranim županijskim domovima za starije osobe za korisnike koji pravo na uslugu smještaja ostvaruju temeljem rješenja centara za socijalnu skrb formirane su još prije petnaestak godina. Budući da porast troškova života utječe na rashode poslovanja domova, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pristupilo je analizi rashoda u domovima za starije i nemoćne osobe kako bi utvrdilo stvarne troškove pojedinih usluga. Temeljem rezultata izvršene analize rashoda te izrađene metodologije za izračun cijena usluga započet će se s procesom usklađenja cijena. Donošenje provedbenog propisa planirano je u drugoj polovici 2018. godine” – rekli su nam tada iz Ministarstva.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap