Poruka otuđenoj unuci: ‘Umrla je baka Siva, voljela te do zadnje suze svoje’

Jasmina Grgurić Zanze
19. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Hrvatskoj udruzi za ravnopravno roditeljstvo bake i djedovi sve češće prijavljuju da ne viđaju svoje unuke. Za njih su ovoga mjeseca pokrenuli projekt ‘Baku i djeda svako dijete treba’ kroz niz aktivnosti tijekom četiri  mjeseca. Na svojoj Facebook stranici podsjetili su na jednu tužnu priču o smrti baki Sive koja nije imala prilike vidjeti svoju unučicu.

Rad starijih osoba | Pexels

Rad starijih osoba | Pexels

Bake i djedovi sve češće prijavljuju da ne viđaju unuke, zbog čega je Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo ovoga mjeseca pokrenula projekt ‘Baku i djeda svako dijete treba‘. Savjeti, psihosocijalna pomoć, grupe podrške i radionice tijekom četiri mjeseca aktivnosti su namijenjene upravo djedovima i bakama.

Kako bi se što manje događala nepravda na račun djece te njihovih djedova i baka, HURR je ovih dana na svojoj Facebook stranici podsjetio na ganutljivu priču o smrti bake Sive koja nije smjela viđati svoju unučicu. Priču prenosimo u cijelosti.

‘Umrla je baka Siva…’

– Umrla je starica, sklopila je svoje oči suzne i pune boli. Godinama je ona tiho bolovala, trpjela starost i život i imala samo jednu želju… da još jednom, samo jednom vidi svoju unuku.

Nakon smrti muža i velike tuge za voljenim, desio se dan najveće sreće. Rođenje unuke. Došla je na svijet mala duša, topla ručica, divan osmijeh i njen smisao života. Godinama je malena djevojčica rasla, igrala se, živjela u bakinoj kući.

No, mama i tata nisu se više voljeli i mama ju je odvela. Ne daleko, pola sata hoda od bakine kuće, ali za njenu mamu dovoljno daleko da napravi sve kako djevojčica više nikada ne bi vidjela ni tatu ni baku.

Molio je tata, molila je baka, ali majka je bila neumoljiva. Hladna, proračunata, bezdušna, otela je šest godina sretnog djetinjstva kćeri. Dugih šest godina, stotine mjeseci, tisuće tjedana, milijune dana plakala je baka, molila je samo da vidi unučicu. Svaka operacija bila je korak do smrti, svaki odlazak u bolnicu strah hoće li se vratiti doma. Majka je bila neumoljiva.

Umrla je baka Siva, sklopila je svoje oči suzne i pune boli.

Djevojčice draga, kad se jednog dana vratiš u svoj dom, u kuću tvoje bake Sive nadamo se da ćeš se sjetiti godina ljubavi svoje bake, topline njenih riječi, hrane koju ti je kuhala, sreće kojom te grlila. Znat ćeš, kao što i sada znaš u dubini svog srca… voljela te baka Siva do zadnjeg dana, do zadnje suze svoje.

Copy link
Powered by Social Snap