Bake i djedovi sve se češće žale da ne viđaju unuke, zbog čega počinje novi projekt

Jasmina Grgurić Zanze
8. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Savjeti, psihosocijalna pomoć, grupe podrške i radionice za djedove i bake tijekom nadolazeća četiri mjeseca aktivnosti su Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo. Nažalost, djedovi i bake sve češće prijavljuju da ne viđaju svoje unuke, u čemu im može pomoći projekt “Baku i djeda svako dijete treba”.

Foto: HURR

Foto: HURR

Počeo je novi projekt “Baku i djeda svako dijete treba” u organizaciji Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo (HURR). Nažalost, djedovi i bake sve više prijavljuju da ne viđaju svoju unučad.

– Takvi nam pozivi pristižu sve češće iz cijele Hrvatske. Iz toga razloga, ali i kako bismo osnažili odnose bake i djedova s unucima općenito, naša je udruga pokrenula novi projekt namijenjen upravo njima. Tako ćemo kroz naredna četiri mjeseca organizirati besplatne radionice, grupe podrške i savjetovanja za sve bake i djedove te cijelu obitelj, kaže Mia Bednaž iz HURR-a.

Psiholog Klapčić o izazovima današnjih djedova i baka

Prvo predavanje na ovu temu počinje već ovoga petka u 17 sati u zagrebačkom mjesnom odboru Horvati Srednjaci. Psiholog Bojan Klapčić govorit će o problemima i izazovima današnjih djedova i baka.

Baka s unukom kojoj pokazuje nešto u knjizi, dok je u gornjem lijevom kutu fotografija psihologa Bojana Klapčića
Psiholog o čuvanju unučadi: 'Kaže se da roditelji svoju djecu vole, a bake i djedovi obožavaju, ali...'

Kada su lani organizirali radionicu o pravima baki i djedova u pokretanju postupka za viđanje unuka, nisu bili ni svjesni kakvu su ‘pandorinu kutiju’ otvorili. Bake i djedovi iz cijele Hrvatske čekali su u redu ispred Mjesnog odbora Horvati Srednjaci kako bi zatražili pomoć i podijelili svoje iskustvo. Pozivi upomoć i telefoni nisu prestajali zvoniti zadnjih godinu dana. S obzirom na to da su pozivi i traženje savjeta zbog neviđanja unuka sve učestaliji, HURR je pokrenuo novi projekt.

Projekt je počeo 1. listopada od kada se nudi savjetodavna pomoć. Novost je da će od 10. studenog 2023. do 29. veljače 2024. biti organizirane i besplatne radionice za bake i djedove te cijelu obitelj.

Savjeti, psihosocijalna pomoć, grupe podrške i radionice

Cilj projekta je unapređenje i zaštita prava djece, osnaživanje kapaciteta i podrška obitelji, zaštita prava i poboljšanje kvalitete života osoba starije životne dobi te poticanje volonterstva. Voditeljica projekta je Melita Požgaj, dugogodišnja volonterka i tajnica HURR-a.

Pomoć koja će se pružati tijekom nadolazeća četiri mjeseca je:

  • Savjetodavna pomoć – Oliver Čanić, predsjednik HURR-a
  • Psihosocijalna pomoć – psiholog Bojan Klapčić
  • Grupe podrške – dipl.sociologinja Ines Kovačić, Udruga Životna linija
  • Kreativne radionice tai chi chuan  – Boro Ranitović, predsjednik udruge CENTAR DO

Zajednički odgoj stvara sretniju djecu

Nakon spomenute radionice 10. studenoga, već 13. studenoga u 19 sati  u Graditeljskoj tehničkoj školi Zagreb održava se Tai chi chuan kreativna radionica, a 24. studenoga u 17 sati u MO Horvati Srednjaci je Grupa podrške.

Rad starijih osoba | Pexels
SUH i Vlada dogovorili: Bake i djedovi više neće plaćati alimentaciju

– O važnosti oba roditelja i bliskih srodnika, posebno baka i djedova u odgoju djece i o ravnopravnom roditeljstvu postoji niz istraživanja. Zajednički odgoj kroz aktivno sudjelovanje oba roditelja te djedova i baka stvara sretniju djecu koja kasnije izrastaju u zdrave i psihički stabilne osobe. Pozivamo vas na aktivno sudjelovanje u radionicama i edukacijama koje su besplatne, poručuju iz Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap