Porezna uprava planira napraviti Registar kućanstava, evo o čemu se radi

Ana Kanazir
22. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Porezna uprava planira napraviti Registar kućanstava koji bi obuhvatio razne podatke o građanima, od podataka životnog stanja do podataka o svim dohocima i imovini. Ovo je vrlo složen posao pa se predviđa kako bi registar mogao biti gotov za 18 mjeseci do dvije godine, a možda i dulje ako se dogodi neka izvanredna situacija.

Božidar Kutleša u studiju

Božidar Kutleša na N1 | foto: Screenshot N1

Ravnatelj Porezne uprave, Božidar Kutleša je u studiju N1 otkrio što će sve Registar kućanstava sadržavati. Ovime bi registar imao podatke kojima raspolažu Porezna uprava, ali i druga tijela, od ministarstava do jedinica lokalne uprave i drugih institucija. Ono što Poreznoj nedostaju su podaci o prihodima i imovini pojedinca, ali i prihoda i imovine obitelji ili kućanstva, a ovim projektom će se to objediniti.

Sve će biti jednostavije za građane

Registar kućanstava bi imao koristi za državna tijela, ali i za stanovništvo, a da bi sve bilo kako treba, potrebno je ažurirati podatke. Upravo zato bi i izrada mogla potrajati.

– Sve to obuhvatiti u jednom registru pridonijelo bi proaktivnoj ulozi tijela javne vlasti, jer bi, s jedne strane, iz tog registra, tijela državne vlasti i jedinice lokalne samouprave mogle vući podatke koji su im potrebni za njihov djelokrug poslova, a s druge strane administrativno bi rasteretili i stanovništvo, koje ne bi moralo pred svakim tijelom opet donašati dokaze da oni stvarno ostvaruju nekakvo pravo na socijalne ili bilo koje druge naknade, rekao je Kutleša u gostovanju na N1.

Jednom kada se registar napravi, građani će moći jednostavno mijenjati stanje u njemu, a moći će i kontrolirati sve što ih zanima. Jednako tako, ovime neće morati svaki građanin zahtijevati nekakvu uslugu, već će država proaktivno utvrditi da imaju određena prava.

Preko registra bi se radio i popis stanovništva

Istaknuo je kako se registrom otvara prostor za velik napredak tijela državne uprave i jedinica lokalne samouprave i da će sva državna tijela moći djelovati u korist građana. Jednako tako, ovime će se vidjeti tko čini zajedničko kućanstvo.

– Prije svega moramo donijeti zakon o registru stanovnika, moramo provjeriti zakonodavni okvir u svim drugim registrima koji bi se koristili i čije bi podatke importirali u jedan sveobuhvatan Registar stanovnika, obitelji i kućanstava, otkrio je Kutleša za N1 i dodao da bi se u budućnosti preko registra radio i popis stanovništva.

Rekao je da će na izradi Registra kućanstava raditi Porezna uprava i Ministarstvo financija u suradnji s drugim državnim tijelima i jedinicama lokalne samouprave. Osim Porezne uprave, za digitalizaciju su se odlučili i iz Ministarstva gospodarstva koji su nedavno predstavili posebnu stranicu za praćenje cijena u trgovinama, o čemu smo pisali u ovom tekstu.

Ideju je komentirao i demograf

Najavljeni registar je komentirao i demograf Nenad Pokos. On misli kako je Registar kućanstava poželjan, ali kaže kako ovaj registar neće imati previše veze s registrom stanovništva.

– To se sve može objediniti, ali to nema veze s ovim. Koliko sam shvatio, oni bi preko OIB-a spojili imovinu pojedinca i to sve uparili s imovinom njihovih članova kućanstava. Mnogi koji žele nešto utajiti rade to preko kućanstva. Problem će biti utvrditi što netko čini preko kućanstva. Kućanstvo je zajednica koja zajedno stanuje i zajedno troši za podmirivanje osnovnih životnih potreba. Možemo imati slučaj da u kući žive tri obitelji, svaka na svom katu. Pitam i gospodina Kutlešu, koliko je to kućanstava, rekao je Pokos u razgovoru s Ivom Puljić Šego za N1.

Isto tako je i skeptičan jer smatra da će Hrvati probati zaobići sustav jer je mnogo građana prijavljeno na adresama na kojima ne žive pa smatra kako Porezna mora sve dobro osmisliti.

Božidar Kutleša u studiju
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap