Ministarstvo gospodarstva predstavilo aplikaciju za praćenje cijena u trgovinama, evo kako izgleda

Ana Kanazir
18. veljače 2023.
Istaknuto
A- A+

Jučer je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović predstavio aplikaciju jednostavnog imena ‘Kretanje – cijena’. Građani će sada na aplikaciji, odnosno web stranici, moći pratiti kako su mijenjale cijele u odnosu na 31. prosinac 2022. godine u tri trgovine. Za sada je moguće praćenje cijena u Konzumu, KTC-u i Tommyju.

kretanje cijena

Kretanje cijena | foto: Screenshot

trgovina
Sve je vidljivo na dlanu: Predstavljena aplikacija Kretanje cijena, uskoro ćete ju moći preuzeti

Kao što smo već pisali ovdje, aplikacijom je obuhvaćeno više od 350 proizvoda u 80 kategorija, a mogu se uspoređivati cijene i pratiti akcije. Jednako tako se mogu gledati i cijene pojedinih proizvoda i kako su se one mijenjale u navedenom periodu. Praćenje cijena u trgovinama nije nikada bilo lakše.

Transparentno prikazivanje cijena

Aplikacija je napravljena kako bi građanima osigurala transparentan uvid u cijene koje su lako dostupne i koje trgovci upisuju dva puta mjesečno, na 15. u mjesecu i zadnji dan u mjesecu.

– Cilj ovog aplikativnog rješenja bio je da utječemo na rast cijena, pratimo trend inflacije i omogućimo građanima da donose informirane, kvalitetne odluke o kupnji, rekao je ministar Filipović.

Kako funkcionira aplikacija?

Prije svega morate otići na web stranicu ‘Kretanje – cijena’, a nakon toga možete odabrati što točno želite pretraživati. Možete tako pretraživati prema trgovcu, pri čemu će vam se niže na stranici pojaviti popis svih proizvoda. Sitnim slovima je napisano je li cijena nepromijenjena od 31. prosinca i koji je datum zadnjeg zapisa cijene.

Drugi način pretraživanja je da u kućici ‘Kategorija’ upišete kategoriju proizvoda za koji želite provjeriti cijenu, a možete upisati i sam naziv proizvoda. Još jedan način pretrage je i pregled po postotku promjene cijene ili po tome je li proizvod pojeftinio, poskupio, je li na akciji ili je zadržao istu cijenu.

Ministar je na konferenciji za novinare rekao kako je izrada ove aplikacije koštala 26.546,32 eura.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap