Porezna reforma: Pogledajte koje će namirnice imati bitno sniženu stopu PDV-a

Josip Mihaljević
15. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Danas se u Saboru raspravlja o poreznoj reformi ministra Zdravka Marića. On je suočen sa žestokim kritikama kako se radi o minimalnim promjenama koje se prodaju pod reformu te kako će od nje najviše profitirati najbogatiji. S druge strane, stariji građani bi trebali u vidu manjih stopa PDV-a na određene proizvode očekivati nešto snižene cijene na određene namirnice, ali i na lijekove.

pdv reforma

Foto: Pixabay

Istog dana kada bi mirovinska reforma trebala stupiti na snagu (1.1.2019.), stupit će i porezna reforma.

O njoj se danas u Saboru raspravlja čitav dan, a građani bi trebali imati koristi u vidu sniženih cijena na određene proizvode.

Primjerice, lijekovi će po novome biti na sniženoj stopi od 5 posto, a ta stopa poreza odnosit će se i na receptne i na bezreceptne lijekove, piše novac.jutarnji.hr. Prema važećem zakonu, bezreceptni lijekovi imaju stopu PDV-a od 25 posto, a po novom zakonu pridružit će se poreznoj stopi na receptne lijekove. Snižena stopa bezreceptnih lijekova trebala bi snažno utjecati na njihovu cijenu, od čega će na kraju korist imati građani.

Namirnice s 25  na 13 posto PDV-a

Velik dio porezne reforme usmjeren je na olakšavanje potrošačke košarice, stoga Vlada predlaže sniženu stopu PDV-a za: svježe ili rashlađeno meso, ribu, voće, povrće i jaja. Njihova stopa PDV-a iznosila je 25 posto, a po novom će se oporezivati s 13 posto PDV-a.

Marić je izjavio kako očekuje da će snižene stope PDV-a utjecati na smanjivanje cijena, iako iskustva u prošlosti i nisu baš bila takva. Primjerice, prodavač će prodavati namirnice s bitno nižom stopom poreza, a cijene bi mogle tek marginalno postati jeftinijima. Cijenu proizvoda na kraju krajeva određuje trgovac, a u najoptimističnijem slučaju cijene neće pasti više od 10 posto. Tako bi, primjerice, teleći but koji danas košta oko 100 kuna trebao pasti na između 90 i 91 kunu, a akumuliranjem namirnica u mjesec dana trošak građana trebao bi biti osjetan.

Osim navedenih namirnica, s 25 na 13 posto PDV-a trebali bi biti i neki drugi artikli, poput pelena.

Veći doprinosi za zdravstveno osiguranje

Iako će doprinosi za zdravstveno osiguranje porasti s 15 na 16,5 posto (1,35 milijardi kuna više u zdravstveni sustav), radnici bi na koncu ipak trebali osjetiti minorno olakšanje jer se ukidaju dva doprinosa. Riječ je o doprinosima za zapošljavanje (1,7 posto) i za zaštitu zdravlja na radu (0,5 posto).

Veće trošarine vrlo će vjerojatno rezultirati većim cijenama cigareta, ali one ne bi trebale poskupjeti više od dvije kune.

Porezna reforma: Pogledajte koje će namirnice imati bitno sniženu stopu PDV-a
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap