Poreč svim umirovljenicima sufinancira dopunsko zdravstveno osiguranje

Jasmina Grgurić
11. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Da grad brine o svojim starijim žiteljima, uistinu je lijepa vijest. Nažalost, nisu u svim sredinama umirovljenici tretirani jednako, jer su odluke o pomoći prepuštene volji jedinica lokalne samouprave. Srećom, pozitivnih primjera ima, a među njima je i Poreč.

Ilustracija: Pixabay

Grad Poreč već nekoliko godina svojim umirovljenicima sufinancira dopunsko zdravstveno osiguranje. Sredstva za 2018. isplatio im je krajem prošle godine, kada je ovo pravo ostvarilo čak 2.450 porečkih umirovljenika. U te je svrhe iz gradskog proračuna isplaćeno više od milijun kuna.

Pola iznosa na teret gradskog proračuna

S istom praksom nastavljaju i ove godine. Premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja sufinanciraju s iznosom od najviše 35 kuna, odnosno 50 posto ukupne mjesečne cijene. Na godišnjoj razini riječ je o 420 kuna po umirovljeniku. Pravo na sufinanciranje ostvaruju umirovljenici koji imaju hrvatsko državljanstvo, prebivalište na području Grada Poreča-Parenzo i sklopljenu ili obnovljenu policu DZO-a.

Pravo ne ostvaruju umirovljenici koji osim mirovine ostvaruju i prihode od redovnog radnog odnosa, kao i oni koji ostvaruju pravo na plaćanje premije na teret državnog proračuna. Osnova za sufinanciranje je sklopljena ili obnovljena polica. Sredstva se isplaćuju na tekući račun, ali mogu se isplatiti i opunomoćeniku.

Daju i dodatak na mirovinu

Umirovljenici u 2019. ušli bez povećanog cenzusa za besplatno dopunsko, ministar i dalje samo obećava

Valja reći kako je ova odluka posebna utoliko i što uopće ne postavlja imovinski cenzus kao uvjet. To znači da svi umirovljenici koji ne rade imaju pravo na sufinanciranje. Koliko je to važno, najbolje govori činjenica da se cenzus za besplatno dopunsko na račun državnog proračuna, postavljen na 1.939,39 kuna za samca i 1.516,32 kuna po članu obitelji, nije mijenjao već 15 godina. Troškovi života su rasli, kao i plaće i mirovine, zbog čega su pojedini umirovljenici za svega nekoliko kuna prekoračili navedene limite i morali početi plaćati dopunsko.

“Sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja umirovljenicima jedna je od brojnih aktivnosti koje Grad Poreč-Parenzo provodi za svoje sugrađane treće životne dobi, kao socijalno osjetljiva sredina, koja brine o svim dobnim skupinama. Ostale pomoći umirovljenicima su dodatak na mirovinu umirovljenicima s najnižim prihodima, sufinanciranje komunalne naknade i odvoza otpada, sufinanciranje smještaja stalnog i poludnevnog boravka u Domu za starije i nemoćne osobe Poreč, sufinanciranje ostalih programa u Domu za starije i nemoćne Poreč poput medicinske rekreacije i posudbe medicinskih pomagala, hospicija (skrbi u kući), te sufinanciranje rada udruga umirovljenika” – kazuju iz gradske uprave. 

 

Poreč svim umirovljenicima sufinancira dopunsko zdravstveno osiguranje
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap