Ponovno se širi SMS prevara u ime Hrvatske pošte: ‘Ne otvarajte poveznicu iz poruke’

Ana Kanazir
11. srpnja 2024.
Novosti
A- A+

Prevare su sve češće, a jednako tako prevaranti se koriste imenom raznih službenih institucija. Tako trenutno građani dobivaju SMS poruku od ‘Hrvatske pošte’ o lažnoj obavijesti o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija. Iz Pošte upozoravaju da ne otvarate poveznicu iz poruke jer se time izlažete riziku od krađe bankovnih podataka.

Mobitel s lažnom porukom Hrvatske pošte

SMS poruka koja dolazi od prevaranata | Foto: Hrvatska pošta/Canva

Prevaranti često šalju poruke predstavljajući se kao Hrvatska pošta, a i sadržaj poruke je uvijek sličan. Uvijek se radi o dostavi paketa i traže se podaci osobe koja dobiva SMS. Ovo je plodno tlo da vam ukradu podatake i da ostanete bez novca zbog SMS prevare.

Računalna prevara, haker s kapuljačom i rukama iza glave
Primila lažni SMS Hrvatske pošte i ostala bez novca na bankovnom računu

Putem SMS poruka se širi lažna obavijest koju šalju prevaranti u ime Hrvatske pošte o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija. Iz Pošte napominju da ako ste primili lažni SMS u istom periodu kada očekujete pošiljku, u pitanju je slučajnost. Upozoravaju da ne otvarate poveznice koje se u njima nalaze jer se time izlažete riziku od krađe vlastitih bankovnih podataka.

– Lažne poruke i obavijesti prepoznatljive su po sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici (službena domena Hrvatske pošte je posta.hr) te pravopisnim i gramatičkim pogreškama na stranici. Posebnu pozornost obratite ako na poveznici trebate unijeti podatke s bankovne kartice, poručuju iz Hrvatske pošte na svojoj stranici.

Ipak, ovo nije prva prevara u kojoj dolazi do lažnog predstavljanja i traženja podataka građana. Upravo prevaranti često šalju poruke i predstavljaju se kao Hrvatska pošta, a zadnji takav slučaj je bio u travnju kada se u poruci navodilo da je zbog problema s adresom, paket vraćen u otpremni centar, o čemu smo pisali ovdje. Nažalost, u mjesec dana kasnije je 44-godišnjakinja s područja Požege tako nasjela na ovu prevaru, otvorila je poveznicu iz poruke i upisala svoje podatke, a vrlo brzo je ostala bez novca. Sve je prijavila policiji, o čemu možete čitati u ovom tekstu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap