Pokusni kunići: Dobrovoljcima plaćaju 30 tisuća kuna kako bi ih zarazili koronavirusom

Josip Mihaljević
14. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Relativno daleko od očiju javnosti, epidemija koronavirusa je stvorila svojevrsnu laboratorijsku utrku među vodećim farmaceutskim kompanijama kojima je cilj što prije doći do lijeka. Jedna iz Velike Britanije volonterima nudi 30 tisuća kuna da ih zarazi s dva slabija soja koronavirusa, a nakon toga slijedi eksperimentalno liječenje.

injekcija

Foto: Unsplash

Kako se utrka za pronalazak lijeka protiv koronavirusa zahuktava, farmaceutska tvrtka Queen Mary BioEnterprises Innovation Centre iz Velike Britanije ima zanimljiv način kako do “pokusnih kunića”, piše mirror.co.uk.

Volonterima nude 3.500 funti (oko 30 tisuća kuna) kako bi ih zarazili s dva slaba soja koronavirusa. Za sada su im potrebna samo 24 volontera.

Dva slaba soja koronavirusa trebala bi im uzrokovati blage respiratorne probleme, a što se tiče ostalih simptoma – također bi trebali biti puno blaži u odnosu na problematični COVID-19 koji se širi svijetom.

Unatoč tomu što su sojevi virusa različiti, dobiveno cjepivo bi zbog sličnosti između sojeva koronavirusa bilo efikasno i protiv “pravog” koronavirusa.

Svi volonteri koji pristanu morat će u karantenu na dva tjedna. Neće se smjeti pretjerano kretati ili dolaziti u kontakt s drugim ljudima te će smjeti jesti samo određenu hranu.

Procjenjuje se da je u pronalazak lijeka uloženo oko 2 milijarde dolara, a koja god tvrtka prva dođe do rješenja – predviđa im se naglo bogatstvo. Svjetska zdravstva organizacija je javila da preko 20 farmaceutskih kompanija u ovom trenutku radi na lijeku.

Pokusni kunići: Dobrovoljcima plaćaju 30 tisuća kuna kako bi ih zarazili koronavirusom
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap