Podrška štrajkašima u Francuskoj opada, Macron uvjeren da je mirovinska reforma nužna

Josip Mihaljević
10. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Francuzi već drugi mjesec štrajkaju zbog najave uvođenja mirovinske reforme kojom se diže dob umirovljenja i ukidaju 42 posebna načina umirovljenja. Štrajk polako gubi potporu javnosti, a većina Francuza misli da će Macron na kraju i matirati sindikate.

francuska

Foto: Prosvjed u Francuskoj | Youtube screenshot

Francuzi već dva mjeseca štrajkaju i protive se mirovinskoj reformi, a pritom su blokirali većinu javnog prijevoza, željeznice, te dobar dio letova. Prosvjednici su se u prvom mjesecu štrajka mogli brojati u milijunima, no danas ih je oko 452 tisuće, kako tvrdi francusko Ministarstvo unutarnjih poslova.

Zanimljive su i brojke prosvjednika koje javnosti dostavljaju sindikalni vođe i Macronova vlada, budući da se procjene okupljenih demonstranata razlikuju u gotovo komičnim razmjerima. Evo nekoliko primjera.

Francuski CGT sindikat kaže da ih je prekjučer u Parizu prosvjedovalo 370 tisuća, dok vlada kaže tek 56 tisuća. Slično je i u drugim gradovima. Sindikati tvrde da ih je u Bordeauxu bilo 70 tisuća, a vlada kaže 10 tisuća. Sindikati kažu da ih je u Toulouseu bilo 120 tisuća, dok vlada kaže tek 14 tisuća.

Pregovori nastavljeni, ali štrajk gubi potporu javnosti

francuska
Drugi tjedan štrajka protiv mirovinske reforme: Od 350 do 800 tisuća ljudi na ulicama

Štrajkaši nisu mirovali niti za božićno vrijeme, a tek su prije tri dana nastavljeni pregovori između sindikata i predstavnika vlade. Kako tenzije rastu, i štrajk na ulicama se na momente pretvara u nešto opasnije, što sugeriraju i brojne objave na društvenim mrežama, a i sve veći broj uključenih policajaca koji koriste i nasilne metode:

Sindikati se trude mobilizirati štrajkaše, te je za subotu 11. siječnja najavljeno novo masovno okupljanje.

Ipak, ankete javnog mnijenja bilježe pad potpore štrajku, dok je Macronov rejting postao stabilan. Tek 44% Francuza sada podržava štrajk, što je pad od sedam posto u odnosu na raniju anketu koja je objavljena prije Božića. Također, 75% ispitanika misli kako Macron neće odustati od mirovinske reforme.

“Odustajanje od mirovinske reforme bila bi izdaja naše djece, njihove djece, koji bi morali platiti cijenu našeg odustajanja”, poručio je Macron u novogodišnjoj poruci Francuzima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap