Počinje isplata dokupljenih mirovina. Državu će one koštati najmanje 1,5 milijuna kuna mjesečno!

Jasmina Grgurić Zanze
3. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Prema “Hreljinom” zakonu, za 3.860 osiguranika propale tvrtke “Royal međugeneracijska solidarnost” sa 1. ožujkom počinje isplata dokupljenih mirovina za koje je dug preuzela Hrvatska. Royal je dokupljene mirovine prestao isplaćivati u svibnju 2014. godine. A sada će to činiti država s isplatom zaostataka do kraja 2020.

Osiguranicima Royala počinje isplata dokupljenih iznosa mirovine Foto: Pixabay

Država počinje s isplatom dokupljenih mirovina. Riječ je o radnicima državnih tvrtki koje su ih od 1990. godine nadalje slale u prijevremenu mirovinu, dokupljujući im staž u Royalu koji je u međuvremenu propao, pri čemu je svaki od njih ostao bez otprilike 400 kuna mjesečno u prosjeku. Procijenjena je to razlika između penalizirane i pune mirovine. Riječ je o 1,5 milijuna kuna mjesečno, koliko bi im se na teret državnog proračuna trebalo isplaćivati najmanje do kraja 2020. godine. Prvi zaostaci stižu u travnju.

U ratama do 2020. godine

O nastavku isplate dokupljenih mirovina obavijestio je i Hrvatsko zavod za mirovinsko osiguranje.

“Isplata dokupljenih mirovina uspostavlja se počevši od 1. ožujka 2018., s isplatom u travnju 2018. godine. Dospjele, a neisplaćene svote dokupljenih mirovina, koje nisu isplaćene do dana stupanja na snagu Zakona, korisnicima i njihovim nasljednicima korisnika isplaćivat će se obročno do 31. prosinca 2020. godine.” – priopćili su u petak iz HZMO-a.

Dugoročni trošak od sto milijuna

Hrelja glasovao za proračun u zamjenu za 100 milijuna kuna umirovljenicima

Pritom, oni koji su podnijeli tužbu i vode spor pred sudom zbog ostvarivanja potraživanja iz ugovora o dokupu mirovine, ako žele ostvariti isplatu moraju odustati od tužbe do srpnja.

Uz zaostale mirovine, Royalcima će do kraja 2020. godine biti isplaćeni i zaostaci, a država će njihove mirovine preuzimati na sebe i dalje, što će nas kroz duže razdoblje koštati više od sto milijuna kuna.

Podsjetimo, Mirovina.hr prva je doznala pravi razlog davanja potpore HSU-ova saborskog zastupnika Silvana Hrelje HDZ-ovu proračunu za 2018. godinu, a to je upravo donošenje Zakona o nastavku isplate dokupljenih mirovina.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap