Hrelja glasovao za proračun u zamjenu za 100 milijuna kuna umirovljenicima

Livija Stanišić
1. prosinca 2017.
Novosti
A- A+

Mirovina.hr doznaje pravi razlog sinoćnjeg glasovanja Silvana Hrelje u potporu HDZ-ovom proračunu. Hrvatska stranka umirovljenika napokon je postigla dogovor s vladajućima, a tiče se sudbine isplata mirovina iz tvrtke Royal međugeneracijska solidarnost, što je problem koji ova stranka pokušava riješiti od 2014. godine.

Silvano Hrelja / Izvor: HSU

„Da, na današnjoj sjednici Vlade u Osijeku, Vlada će dati pozitivno mišljenje na točku 16 s dnevnog reda, koja se odnosi na naš prijedlog zakona kojim će 3.860 umirovljenika dobiti novac koji im nije isplaćivan od propasti fonda Royal, te će im biti nastavljena isplata punog iznosa mirovine. Ovo će državu koštati 100 milijuna kuna u sljedećih 10 godina. Zbog toga je Silvano Hrelja digao ruku za proračun”, odgovor je koji je mirovina.hr primila iz HSU-a na novinarski upit je li Hrelja proračun podržao upravo zbog Royala.

Silvano Hrelja kao dio oporbe glasovao za proračun

Podsjetimo, društvo Royal međugeneracijska solidarnost provodilo je uslugu dokupa mirovine koji su mnoge tvrtke, većinom u državnom vlasništvu, dogovorile umjesto jednokratnih otpremnina za svoje zaposlenike koji su odlazili u prijevremenu mirovinu – razlika do pune mirovine trebala se pokriti mjesečnim uplatama dodatka na mirovinu. Tvrtke su uplatile novac Royalu, čija je zadaća bila ulaganjima povećati prinose korisnicima instituta dokupa mirovine, na vrlo sličan način kao što to rade današnji obvezni mirovinski fondovi. Tvrtka je u međuvremenu propala, obustavljena je isplata mirovina za 3.860 umirovljenika, koji već godinama uzaludno pokušavaju doći do svog novca.

Saborski zastupnik i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja podržao je sinoć Vladin prijedlog proračuna za 2018. godinu. Za proračun je glasovalo

Geneza umirovljeničkih stranaka u Hrvatskoj

ukupno 79 zastupnika, dok su 34 bila protiv. Hrelja, koji je u saboru dio Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a, postupio je tako sukladno vlastitim najavama kako će ostati otvoren za suradnju s vladajućima oko pitanja važnih za umirovljeničku populaciju, premda nominalno i dalje ostaje u oporbi. Predsjednica oporbenog saborskog Kluba GLAS-a i HSU-a Anka Mrak Taritaš izjavila je nakon sjednice kako ne vidi ništa sporno u Hreljinom glasovanju za proračun jer je tako bilo dogovoreno od početka – Hrelja je dijelom njenog kluba, no ostavio je otvorenom opciju da o umirovljeničkim temama glasuje po vlastitom nahođenju.

Na pitanje o kojim je konkretno umirovljeničkim temama bilo riječi, iz HSU-a su nam poručili da su u razgovorima poseban naglasak stavili na obranu mjere odlaska u punu starosnu mirovinu bez penalizacije s navršenih 60 godina života i 41 godinom staža.

“HSU pristaje na projektnu suradnju”

„Na stolu je i dodatak na mirovine 27 posto od kojeg nećemo odustati. Također, protivit ćemo se povećanju penalizacije jer je to kontraproduktivna mjera“, izjavio je glasnogovornik HSU Jurica Galešić.

Na pitanje znači li jučerašnje glasovanje za proračun da možemo očekivati formaliziranje suradnje HSU-a i HDZ-a te ulazak HSU u vladajuću koaliciju, iz HSU-a poručuju:

„HSU pristaje na projektnu suradnju. Podržat će samo mjere koje su u interesu sadašnjih i budućih umirovljenika jer su nas građani zato i izabrali. Politika je ovdje u drugom planu.“

O potencijalnoj saborskoj suradnji u Saboru s nekadašnjim stranačkim kolegom Kažimirom Vardom, koji je od prošlog tjedna i službeno pristupio stranci Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, iz HSU-a kratko odgovaraju.

„Jedina stranka koja je imala rezultat u povijesti umirovljeničkih stranaka i pokreta je HSU i tako će ostati u budućnosti.“

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap