Po osobnu iskaznicu bilo gdje u Hrvatskoj: MUP doskočio velikim gužvama na šalterima

Milan Dalmacija
25. srpnja 2023.
Novosti
A- A+

MUP je od 24. srpnja ove do 31. kolovoza sljedeće godine građanima omogućio da podnesu zahtjev za osobnu iskaznicu u bilo kojoj policijskoj postaji u Hrvatskoj, bez obzira na mjesto prebivališta ili boravišta. Time nastoje smanjiti gužve na šalterima, nastale zbog mnogo isteklih dokumenata s produljenim rokom trajanja tijekom epidemije koronavirusa.

osobna iskaznica

Osobna iskaznica | Foto: mup.hr

Zbog epidemije koronavirusa i mjera koje su vladale, kako bi se spriječile gužve u policijskim postajama, Vlada je donijela odluku da se istekle osobne iskaznice za vrijeme trajanja epidemije ne trebaju mijenjati. No, proglašen je kraj epidemije, a mjesec dana kasnije je, po toj odluci, isteklo važenje svih osobnih dokumenata koji od proljeća 2020. nisu bili produljeni.

osobna iskaznica
Gužve na policiji zbog osobnih iskaznica: 'Neće se poduzimati prekršajne sankcije za građane, ali…'

Nastale gužve na šalterima policijskih postaja, ni redomati više ne pomažu, jer velik broj ljudi još uvijek nije zamijenio svoje istekle dokumente, unatoč apelima policije da to učine. Uz to, sezona je godišnjih odmora pa građani koji žive i rade u inozemstvu dolaze u policiju po nove dokumente, ali i obavljaju upravne poslove za koje je zaduženo Ministarstvo unutarnjih poslova, što stvara još veće gužve.

Lakše do osobne iskaznice

Stoga je MUP od ponedjeljka omogućio građanima podnošenje zahtjeva za izdavanje osobnih iskaznica u bilo kojoj policijskoj postaji ili upravi u Hrvatskoj, neovisno o mjestu prebivališta ili boravišta, što dosad nije bilo moguće.

– Na taj način će se građanima olakšati ishođenje osobne iskaznice i izbjegavanje gužvi koje nastaju posebno u velikim policijskim upravama, jer će građani s prebivalištem na području većih policijskih uprava moći podnositi zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u okolnim policijskim postajama ili u drugim policijskim upravama. Tako će, primjerice, građanin koji ima prebivalište na području Grada Zagreba moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u Policijskoj postaji Sveti Ivan Zelina ili Policijskoj postaji Ivanić Grad, objasnili su iz MUP-a.

Primjerak osobne iskaznice
Jedna vrsta osobne iskaznice za osobe starije od 70 godina ima rok trajanja od 40 godina

Privremena mjera

Dodaju da će građani s prebivalištem na području jedne policijske uprave moći podnijeti zahtjev u bilo kojoj drugoj policijskoj upravi ili postaji. No, po svoju će se iskaznicu morati vratiti u upravu ili postaju u kojoj su podnijeli zahtjev. Iako je ova promjena hvalevrijedna jer će smanjiti čekanje u redovima, ona neće biti vječna. MUP ističe da će trajati samo do 31. kolovoza 2024. godine.

U međuvremenu, za vrijeme epidemije, dogodila se i bitna promjena za umirovljenike. Umjesto iskaznica s trajnim rokom važenja, uvedene su nove, koje su za osobe starije od 70 godina ujedno i zdravstvene iskaznice, a rok važenja im je 40 godina. Više o tim iskaznicama možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap