Plenković: Osiguranici II. stupa ne gube pravo na 27 posto jer oni to pravo uopće nemaju!

Josip Mihaljević
2. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

Premijer Andrej Plenković je za nedjeljni Jutarnji list komentirao prijedlog mirovinske reforme, ali i reakciju javnosti na istu. Istaknuo je kako je glavni razlog provođenja reforme  održivost sustava i adekvatnost mirovina kako bi ljudi od njih mogli živjeti. Tezu da osiguranici II. mirovinskog stupa gube pravo na dodatak od 27 posto nazvao je pogrešnom – jer oni pravo na taj dodatak uopće  nemaju!

andrej plenković

Foto: Predsjednik Vlade Andrej Plenković | Youtube screenshot

Premijer Andrej Plenković pokušao je obraniti prijedlog mirovinske reforme, odnosno bacio se u gašenje požara koji je nastao zbog negativnih reakcija javnosti. Novinari su ga tražili da odgovori na pitanje podržava li ministra rada i mirovinskog sustava u namjeri da se štedišama u II. mirovinskom stupu ukine dodatak od 27 posto, piše jutarnji.hr.

“Stavimo najprije stvari u kontekst. Prvo, želim pojasniti krivu tezu u vašem pitanju – osiguranici drugog stupa nemaju pravo na 27 posto, dakle nikakvo pravo ne ukidamo jer ono niti ne postoji”, izjavio je Plenković za nedjeljnji Jutarnji list.

Senzibiliziranje javnosti?

Dodatak na mirovinu: Tko sve ima, a tko nema pravo na famoznih 27 posto

Što se tiče samog prijedloga reforme, kaže kako je tek riječ o inicijalnim materijalima da bi se pokrenula rasprava i senzibilizirala javnost za predstojeći proces mirovinske reforme prvi put nakon 16 godina.

Što se same reforme tiče, napravili su je stručnjaci Ministarstva rada, HZMO-a i REGOS-a (Središnjeg registra osiguranika).

Reforma je, prema njemu, još uvijek u pelenama i mora proći dug put do 6. rujna kada će se o njoj raspravljati na sjednici Vlade.

Uslijedit će rasprave u samom HDZ-u, usklađivanje s koalicijskim partnerima i na razini Vlade.

“Ako se reforma ne provede, budući umirovljenici bi imali u prosjeku 500 kuna manju mirovinu od sadašnjih, a to ne želimo. Danas na mirovine trošimo 38 milijardi kuna. Doprinosima se uprihodi 21 milijardu i godišnje nedostaje 17 milijardi kuna za mirovine. To ide iz poreza”, naglasio je.

“Drugi stup se ne ukida, on se jača”

Najviše nemira izazvalo je kontroverzna najava o demontaži II. mirovinskog stupa, odnosno individualne kapitalizirane štednje građana.

“U odnosu na drugi stup koji je izazvao najviše nemira, iz materijala Ministarstva sam vidio obrnutu sliku. Vidio sam da ide za tim da ga se jača, a ne ukine”, odlučan je bio Plenković.

Podsjećamo, ministar Pavić predlaže da se kroz nekoliko godina (do 2022. godine) podignu izdvajanja za II. mirovinski stup sa sadašnji pet na šest posto.

Što se tiče negodovanja njegovih koalicijskih partnera, koji se s prijedlogom reforme također ne slažu, Plenković je rekao misli da su oni reagirali na medijske napise, a ne na pripremljene materijale Ministarstva rada.

Prijedlog reforme je samo probni balon

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić danas je prije početka sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju ponavljao premijerove riječi da je ono što su prošloga tjedna predstavili kao reformu – zapravo samo prijedlog, piše telegram.hr.

I to prijedlog koji će se dalje raspravljati kroz stranačka tijela, koalicijske partnere i radnu skupinu, a nakon toga će se prema svima “detaljnije komunicirati finalni prijedlog”.

“Htjeli smo provesti javnu raspravu, da osvijestimo javnost o veličini tog problema. To znači da nam treba 40 milijardi kuna za buduće umirovljenike dovedemo na razinu sadašnjih umirovljenika”, rekao je Pavić okupljenima.

Usputno rečeno, kada ministar kaže da nam za to treba 40 milijardi kuna, priča o projekciji za narednih 20 godina. Korektnije bi od njega bilo da kaže da se radi o 2 milijarde kuna na godišnjoj razini, osim ako ne vjeruje da će sljedećih 20 godina biti Ministar rada i mirovinskog sustava.

Copy link
Powered by Social Snap