Plenković: Naš najstariji zastupnik se bori za život, nećemo ovo zaboraviti oporbi

Josip Mihaljević
29. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Danas je u Saboru bilo dosta dramatično, a ujedinjena oporba došla je vrlo blizu tomu da skupe većinu. Predsjedavajući Jandroković je na kraju odlučio da se na kraju o spornoj točki dnevnoga reda neće glasati, nakon čega je oporba srušila kvorum. Evo kako je reagirao predsjednik Vlade Andrej Plenković.

plenkovic

Foto: Youtube screenshot

Danas se u Saboru, barem prema uobičajenoj praksi, trebalo glasati o ukidanju prisilne članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Radi se o inicijativi Mostovog Zvonimira Troskota, a zastupnici su o njegovom prijedlogu zakona pričali do kasno u noć u srijedu.

4.51 €
33.98 kn
prije:
5.97 €
44.98 kn
Prelistajte katalog
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.32 €
25.01 kn
Prelistajte katalog

Nila

Odabrani proizvodi
Sniženo 40 %
Prelistajte katalog

Dječja guralica

Pravi balone od sapunice
19.99 €
150.61 kn
Prelistajte katalog
Tečaj €/kn: 7,53450

Oporba srušila kvorum, izgledno je da su bili blizu potrebne većine

U Saboru je običaj da se o svim raspravljenim točkama iz tjedna glasa u petak, ali već ujutro se moglo vidjeti da nešto nije u redu. Niz saborskih zastupnika je putem društvenih mreža negodovao činjenicom što čak sat vremena prije samog glasanja nisu dobili plan glasanja, odnosno o kojim konkretno točkama glasaju. Još se od jučer šuškalo da bi oporba zbog stvarno popularnog prijedloga mogla imati većinu, a njihovom se prijedlogu donekle priklonio i HSLS koji je uz vladajuće.

No, onda je naprasno objavljeno kako se o Hrvatskoj gospodarskoj komori neće glasati, tako je odlučio predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

Hrvatska udruga bolničkih liječnika prozvala liječnike iz Sabora: "Politiku stavite u mirovanje, sjetite se da ste liječnici"

“Što se tiče dnevnog reda i glasovanja, za to sam zadužen ja. Tu točku ću staviti na dnevni red i glasovanje, ali kada se steknu uvjeti. Danas su me klubovi zastupnika vladajuće većine zamolili da zbog dodatnih konzultacija ne glasujemo o toj točci i ja ću tu njima izaći u susret”, objasnio je Jandroković.

Izbila velika svađa u Saboru

Logično, nakon Jandrokovićevog objašnjenja izbila je velika svađa između oporbe i vladajuće većine. Najžešći je bio Mostov Nikola Grmoja koji je predsjedavajućem rekao da “štite HGK gdje uhljebljuju vlastite kadrove”, a za to je zaradio i dvije opomene.

HDZ samostalno može imati kvorum, no nedostajao im je zastupnik Miroslav Tuđman koji se liječi u bolnici od posljedica koronavirusa.

Plenković: Neću ovo zaboraviti oporbi

Predsjednik Vlade pratio je kaos u Saboru iz Omišlja, piše N1.

Stari i novi zastupnici: Tko ima, a tko nema pravo na saborsku mirovinu?

“Sad sam se čuo s kolegama, nedostajao nam je jedan zastupnik, a kao što znate, on je u bolnici i bori se s covidom. Nije u pitanju kvorum, nego činjenica je da je Miroslav Tuđman u nemogućnosti sudjelovati na sjednici. Ali ovo je važna poruka da je cijela oporba išla na rušenje kvoruma znajući da se jedan zastupnik praktički bori za život.

Ovo nećemo zaboraviti, ovo dugo nećemo zaboraviti, a ne bi trebala ni hrvatska javnost”, kazao je Plenković.

Dodao je kako je inicijativa za ukidanje članarine u HGK-u populistička politika jer najniža članarina iznosi 42 kune mjesečno.

plenkovic
Popularno
4.51 €
33.98 kn
prije:
5.97 €
44.98 kn
Prelistajte katalog
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.32 €
25.01 kn
Prelistajte katalog

Nila

Odabrani proizvodi
Sniženo 40 %
Prelistajte katalog

Dječja guralica

Pravi balone od sapunice
19.99 €
150.61 kn
Prelistajte katalog
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap