Hrvatska udruga bolničkih liječnika prozvala liječnike iz Sabora: “Politiku stavite u mirovanje, sjetite se da ste liječnici”

Josip Mihaljević
25. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) jučer je objavila status u kojem pozivaju liječnike koje obnašaju političke dužnosti (a ima ih) da ih stave u mirovanje i da se aktiviraju u svom primarnom pozivu. Pritom su posebno spomenuli dr. Maju Grbu-Bujević, bivšu članicu Stožera koja je danas saborska zastupnica HDZ-a.

Foto: Maja Grba-Bujević, ravnateljica HZHM-a | Youtube screenshot

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) jučer je objavila status na društvenim mrežama u kojem pozivaju one liječnike koje obavljaju političke dužnosti da ih stave u mirovanje i da se prisjete da su liječnici. Njihov status prenosimo u cijelosti:

“U ovim iznimno teškim vremenima, dok se Predsjednik i Premijer prepucavaju kao dva trećaša, a dio građana upitnog znanja organizira prosvjede za “svoje slobode i demokraciju”, pišu gomilu netočnih činjenica koje potom tragično velik broj građana prihvaća kao istinu i širi dalje, odjekuje gromoglasan tutanj urušavanja postojećeg zdravstvenog sustava.

HUBOL poziva SVE liječnike u Saboru i ostalim tijelima državne vlasti da svoju političku aktivnost stave u mirovanje i sjete se da su liječnici. Sigurni smo da će se za političke
lijecnik
Hrvatska liječnička komora zove u pomoć umirovljene liječnice i liječnike, evo gdje se trebaju javiti

funkcije lako naći zamjene,što će za liječničku profesiju u trenucima koji slijede biti nemoguće. Također pozivamo Saborski odbor za zdravstvo koji šutke i bez ikakve inicijative gleda što se događa, da se barem ponekim korisnim sastankom i prijedlozima pridruži borbi protiv pandemije. Posebno upada u oči šutnja bivše članice Nacionalnog kriznog stožera koju smo do nedavno svakodnevno gledali i slušali u medijima, a od kako je ušla u Sabor te postala dopredsjednica Saborskog odbora za zdravstvo, potpuno je iščezla iz medijskog prostora.

Nacionalni krizni stožer i Ministarstvo zdravstva nakon više od pola godine i dalje nemaju jasnu i pravovremenu strategiju za ovu ugrozu, Vlada na dnevnoj bazi ponavlja mlake preporuke, broj zaraženih i bolesnih brzo raste, a broj kreveta i slobodnih respiratora se smanjuje. I najvažnije, broj liječnika i sestara koji s njima znaju raditi.
Ovom prilikom odajemo iznimno poštovanje našim umirovljenim liječnicima koji se odazivaju pozivu za aktivaciju radnog statusa, te apeliramo za njihovu maksimalnu zaštitu prilikom ponovnog uključivanja u posao. Italija je aktivacijom umirovljeničkih potencijala u proljeće ove godine dovela do velikog broja smrti u toj liječničkoj dobnoj skupini.
Zaključno, pozivamo MIZ da osim umirovljene kolege pozove i sve ostale radno sposobne liječnike koji trenutno ne rade u sustavu: liječnike u Saboru i Vladi, HZZO-u i MIZ-u, tijelima regionalne i lokalne uprave i samouprave. Molimo navedene liječnike da se vrate svojem primarnom pozivu-liječenju bolesnih, a Ministra da osigura formalno pravni okvir uključivanja kolega koji su trenutno izvan zdravstvenog sustava. Očekujemo dovoljno zaštitne opreme, više testiranja osoba sa simptomima, te jasne političke odluke, ne više kao preporuke, nego kao izričite naredbe i kazne. Pozivamo sve nadležne na što hitnije donošenje odlučnijih mjera, a građane na savjesno i nesebično pridržavanje istih”, priopćili su iz HUBOL-a.
Hrvatska udruga bolničkih liječnika prozvala liječnike iz Sabora: “Politiku stavite u mirovanje, sjetite se da ste liječnici”
Share via
Copy link
Powered by Social Snap