Pitamo umirovljenike boje li se nove izolacije: Skoro svaki treći u strahu od zatvaranja!

Jasmina Grgurić Zanze
25. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Starije osobe najrizičnija su skupina građana kada je riječ o posljedicama zaraze i obolijevanja od koronavirusa. Pridržavanje epidemioloških mjera posebno se preporuča umirovljenicima koji bi trebali izbjegavati gužve, nositi masku za lice i slično. U smjeru njihove zaštite trebale bi ići i sve nove mjere uslijed širenja zaraze, pri čemu su brojni domovi umirovljenika ponovno zatvoreni za izlaske i posjete nakon što su u karanteni proveli već nekoliko mjeseci. Zabranjuju se posjete i u sve većem broju bolnica, a u javnom prijevozu obvezne su maske za lice…

starija zena

Foto: Unsplash

Na krilima uspjeha u borbi s prvim valom koronavirusa u Hrvatskoj, građani su se nakon popuštanja mjera potpuno i sami opustili. Masovna okupljanja, otvaranje granica i poticanje turističke sezone sa stranim turistima došli su na naplatu puno prije nego što se očekivalo, najranije krajem ljeta, odnosno početkom jeseni.

Danak neodgovornom ponašanju plaćaju najskuplje stariji građani, koji su zbog godina i narušenog zdravstvenog stanja posebno ugroženi od zaraze i posljedica obolijevanja od koronavirusa. Virus se širi među populacijom, ušao je u samostane, bolnice, a ono što se nipošto ne smije dogoditi jest da uđe u domove za starije kako nam se ne bi ponovili slučajevi iz ustanova u Splitu i Koprivnici gdje je umrlo na desetke osoba.

Posjete domovima za starije i nemoćne osobe zabranjene u još jednoj županiji!

Nakon više mjeseci karantene, domovi umirovljenika u Hrvatskoj ponovno se zatvaraju za posjete i izlaske. Takva odluka već je donesena za sve domove u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj, Osječko-baranjskoj, Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Istarskoj, a od jučer i u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Posjete su zabranjene i u sve većem broju bolnica, a sve ide u smjeru nastavljanja i proširenja takvih mjera.

Izolacijom su u prvom valu koronavirusa najviše bile pogođene starije osobe kojima se preporučao ostanak kod kuće. Tek što je mjesecima karantene s ozbiljnim psihofizičkim posljedicama došao kraj, umirovljenici strahuju od novih restrikcija.

U anketi na našem portalu pitamo čitatelje strahuju li od još jedne izolacije zbog ponovnog jačanja koronavirusa. Dosad smo u nekoliko dana skupili oko 500 odgovora. Pritom je čak 46 posto glasača neodlučno, smatrajući da ovoga puta karantena neće biti uvedena. Njih 27 posto kaže da nisu u strahu, jer im ni zadnji put nije bilo tako strašno. Međutim, jednako toliko, 27 posto, ih strahuje od nove izolacije, jer su i prvu jedva preživjeli.

Još uvijek stignete sudjelovati u našoj anketi ispod:

Strahujete li od još jedne izolacije zbog povratka korone?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap