Pitali smo Zadarski azil: Što umirovljenici moraju znati prije nego li udome psa?

Silvija Peras
22. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Sandra (43) u Zadarskom azilu volontira četiri godine. Razgovarali smo s njom kako bismo doznali koje uvjete umirovljenici moraju ispunjavati da bi mogli udomiti psa iz azila, kakav pas je najbolji za ljude u mirovini i zašto uopće izabrati psa iz azila.

umirovljenik pas

Foto: Unsplash

Za umirovljenike, kućni ljubimci donose mnoštvo dobrobiti. Osim dobrog društva koje umirujuće djeluje na ljude sklone stresu i anksioznosti, uz ljubimce ćete biti aktivni i osjećati se sigurnijima, piše barkpost.com.

U azile diljem Hrvatske svakodnevno pristižu novi psi koji čekaju udomljenje. To su psi različitih životnih priča, karaktera i veličina. O udomljavanju pasa iz azila od strane umirovljenika pričali smo s volonterkom Sandrom iz Zadarskog azila.

Što umirovljenici moraju znati prije nego li udome psa?

Sandra: Prvenstveno da je pas odgovornost i obaveza! Stariji od 65 godina moraju doći s nekim od obitelji tko nam jamči da će se u slučaju bolesti ili smrti brinuti o psu.

Koje su dobrobiti psa kao kućnog ljubimca?

Sandra: Jednom psećem životu dajete smisao, a i uljepšali ste život baš tom psu koga ste odabrali. Život u skloništu nije idealan niti za jednog psa.

Kakav pas je najbolji za ljude u mirovini?

Sandra: Kao što ima aktivnih umirovljenika, tako ima i aktivnih starijih psa i obrnuto, to se mora individualno odlučiti koji pas odgovara kojem temperamentu i stilu života.

Koje pasmine najčešće udomljuju stariji od 50?

Sandra: Ljudima starijim od 50 godina važno je da je to pretežno pas manjeg rasta. Nama rasa nije bitna i mi ih svrstavamo u male, srednje i velike pse.

Imate li pozitivnih iskustava s takvim udomljavanjima?

Sandra: Jedno takvo iskustvo smo imali s gospodinom Brunom. Umirovljenik, 60 godina star koji je nakon smrti partnerice tražio ugodni nadomjestak za svoje šetnje prirodom. I za njega smo imali perfektnog psa imenom Hugo. Bruno je imao iskustva sa psima otprije i za svojih 60 godina je bio dosta aktivan, baš kao i naš Hugo. Hugo je devet godina star i savršeno se slaže sa svima i obožava duge, lagane šetnje. To je stvarno jedan sretni završetak za nas, jer se stariji psi skoro pa nikako ne udomljavaju.

A neko negativno iskustvo?

Sandra: Pas je bio plašljiv i vratili su ga natrag, jer nisu imali volje pružiti mu vrijeme koje je trebao da bi se opustio. Ljudi općenito nisu svjesni činjenice da psi iz azila trebaju vremena (neki manje, neki više) dok steknu povjerenje i nauče nove navike

Zašto je najbolje udomiti psa iz azila?

Sandra: Kada udomite psa iz azila spašavate dva psa; onoga kojega ste udomili iz Azila i onoga koji će, s ulice, doći na njegovo mjesto u azil! Udomljavanjem psa iz azila ne podržavate “kućna legla” i “farme psa”!

Na koje još načine možemo pomoći azilu?

Sandra: Azilu se može pomoći volontiranjem, privremenim udomljavanjem, šetnjom psa, slikanjem naših psa, sitnim popravcima u azilu ili donacijom na žiro račun HR6223400091111006752.

Ovo su uvjeti koje morate ispuniti prije udomljavanja

 • Psi Udruge Zadarskih šapica udomljavaju se u stan ili kuću s dobro ograđenim dvorištem
 • Lanac, box i slično ne dolaze u obzir!
 • Obavezan je pristup kući
 • Kastracija je obaveza udomitelja ukoliko pas još nije kastriran, a mora biti.
 • Suglasnost svih članova kućanstva o držanju psa
 • Briga o psu u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja
 • Osigurana veterinarska skrb u slučaju potrebe
 • Posjet volontera prije udomljavanja
 • Potpisivanje Udomiteljskog ugovora
 • U slučajevima udomljavanja u podstanarstvo, obavezna je potvrda stanodavca da se slaže s držanjem životinja
 • U nekim slučajevima udomljavanja psa, odstupamo od uvjeta pristupa kući, ali je to posebno naglašeno u oglasu

 

Pitali smo Zadarski azil: Što umirovljenici moraju znati prije nego li udome psa?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap