Pitali smo vas ostavljate li kusur u trgovinama, a odgovori su nas malo iznenadili

Ana Kanazir
24. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Od 1. siječnja na snagu stupa nova valuta – euro, a zbog toga će se i promijeniti vrijednost novca. Tako će na primjer iznos od 1,5 kune biti jednak iznosu od 20 centi, pa će i ostavljanje kusura biti nešto drugačije. U našoj zadnjoj anketi smo vas pitali ostavljate li kusur u trgovinama, a dobili smo čak 1.447 odgovora, od kojih je najviše glasova, njih 609 ili 42.12 posto dobila izjava ‘Nekada da, nekada ne’.

Foto: Pixabay

Na drugom mjestu s 513 glasova, odnosno 35.48 posto nalazi se konstatacija ‘Ne, nikada ne ostavljam ništa’, iza nje je sa 136 glasova ili 9.41 posto dobio odgovor ‘Da, uvijek’, odmah nakon je ‘Ovisi o raspoloženju’ sa 110 glasova ili 7.61 posto, a na kraju se nalazi ‘Ovisi koliko imam sitnog u novčaniku’ sa 79 glasova ili 5.46 posto.

anketa kusur u trgovinama

Rezultati ankete | foto: Mirovina.hr

Vaši komentari

Osim glasova, na našem smo Facebook profilu dobili i niz komentara o vraćanju kusura. Evo samo nekih od njih: „Ne. Plaćam karticom“, „Volim čisti račun i dugu ljubav, tako da uzimam lipe i plaćam tim istim lipama“, „Da,radila sam to.. ali se kasirke pobune da to njima ne ide već gazdi ,pa ih nekad častim čokoladicom nekom..“, „Samo lipe, koje i tako već dugo nitko ne vraća“, „Svi smo mi ostavljali po 1 lipu i možete misliti koliko je to ukupno dnevno, a koliko mjesečno, pa godišnje jer su cijene bile na 0,99 i tako je nestala lipa. Vani svi trgovci vraćaju račun i uz račun sve cente koje trebaju vratiti jednu, dvije i nitko od kupaca ne ostavlja svi uzimaju jer je to njihovo zarađeno“, „do pola kune da“.

Euri
HNB otkrio koje nas sve promjene čekaju na bankomatima nakon uvođenja eura

Prelazak na euro

Euro nosi sa sobom brojne promjene pa će se tako tek kada se uvede moći na bankomatima podići novčanice od 10 i 20 eura, a važno je napomenuti i kako će se prva dva tjedna moći paralelno koristiti kune i euri za plaćanje, dok će povrat novca u trgovinama biti uvijek u eurima.

Jednako tako, najavljeno je kako tijekom prosinca ove godine započinje prilagodba bankomatske mreže što znači da određeni bankomati privremeno neće raditi do 31. prosinca, a ovaj period će se razlikovati od banke do banke. Problem bi se mogao javiti i na prijelazu iz Stare u Novu godinu, kada se očekuju stanoviti zastoji u radu bankomata, kartičnog, internet i mobilnog bankarstva, dok će duljina prekida opet ovisiti o bankama, navodi Novi list.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap