Pitali smo vas koliko ćete ove godine potrošiti na cvijeće i svijeće na grobljima, a imamo i odgovore

Ana Kanazir
2. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Uoči blagdana Svih svetih pitali smo vas koliko novca planirate potrošiti na kupovinu cvijeća i svijeća, a otkrili smo i kako se kreću cijene cvjetnih aranžmana, ali i lampaša. Dobili smo 1.775 vaših glasova, pri čemu je na prvom mjestu bio odgovor da ćete potrošiti do 200 kuna na troškove groblja, a za ovaj odgovor je svoj glas dalo vas 704.

Groblje | foto: Mirovina.hr

Dok su neki prodavači odlučili podići svoje cijene, drugi su ostavili iste iznose kao i prošle godine. Tako su nam cvjećari rekli da se mogu pronaći aranžmani u iznosu od 60 kuna na više, a vi ste se u anketi izjasnili koliko ste spremni izdvojiti za troškove groblja na blagdan Svih svetih. Također, dobili smo i puno komentara na našem Facebook profilu, gdje se većina vas slaže kako nije toliko važna materijalna vrijednost.

[ANKETA] Koliko planirate potrošiti novaca na cvjetne aranžmane za blagdan Svih svetih?

“Bitno je sjećanje”

Kako smo saznali od nekoliko cvjećarnica, cijene su ovisile o veličini aranžmana, ali i o njegovom sadržaju. Jednako tako, neki nisu povisivali svoje cijene, dok su drugi, zbog porasta raznih troškova, morali podići cijene. Tako su se cijene aranžmana kretale od 60 do 200 kuna, dok su cijene lampaša iznosile od sedam do devet kuna. Više možete pročitati ovdje. 

U našoj anketi, najviše vas se izjasnilo kako ćete na cvijeće i lampaše potrošiti do 200 kuna, odnosno vas 704 ili 39,6 posto je odabralo ovaj odgovor, dok je vas 525, točnije 29.58 posto reklo da će potrošiti od 200 do 500 kuna.

Osim ankete, isto smo pitanje postavili na našem Facebook profilu, gdje smo dobili 239 komentara, od kojih su najzanimljiviji ovi: „Ne dokazuje se poštovanje materijalnim iznosom. Bitno je pokojne nositi u srcu, sjećanje je bitno.“, „Moja majka dok je bila živa obasipao sam je pažnjom i cvijećem, sad kad je nema, sredim tu ploču, počistim da je uredno, a ponesem tek jedan cvijet i svijeću, njoj je i dalje ljepše vidjeti cvijet u vazi u kući koji je također namijenjen njoj, i gdje je njen vječni dom.“, „Onoliko koliko nam je ostalo od mirovine.“, „Da smo svi pametni pa da nitko ne kupi ni cvijeće ni svijeće da vidimo onda kome će prodati, sramotno koliko su digli cijene a nažalost mirovine su ostale iste.“, „Lampaše ne palim godinama, jer ih smatram velikim zagađivačima, ali odnesem cvijeće svaki puta kad idem. Sve se pretvorilo u paradu tko će više, tko će bolje. Na svoje najdraže pomislim svakog dana…“.

anketa troškovi groblja

Rezultati ankete o trošenju na grobljima | foto: Screenshot Mirovina.hr

Copy link
Powered by Social Snap