Pitali smo umirovljenike misle li da će bolje živjeti nakon izbora: Više od polovice čitatelja smatra da neće

Luka Kalac
18. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Ispitanice i ispitanici u anketi objavljenoj na našem portalu otkrili su misle li da će živjeti bolje nakon izbora. Treba imati na umu kako su umirovljenici doista jako glasačko tijelo jer čine trećinu glasača u Republici Hrvatskoj. Ipak, poražavajuće je to da čak 56 posto čitatelja smatra da neće živjeti bolje nakon izbora jer se ne može puno toga promijeniti.

Kutija s natpisom izbori 2024.

Glasanje | Foto: Srednja.hr

Nakon što je prošao 17. travnja, dan održavanja parlamentarnih izbora u Republici Hrvatskoj, mnogi umirovljenici, sudeći prema komentarima na našem portalu, nisu zadovoljni ishodom samih izbora. Iako su ovo jedni od rekordnih izbora, kada je u pitanju odaziv glasača, čini se kako naši čitatelji nisu zadovoljni rezultatima.

Na izborima je najviše mandata dobio HDZ, dok su daleko gore prošle političke stranke koje zastupaju interese umirovljenika. Umirovljenici zajedno tako nisu prešli izborni prag, o čemu smo pisali ovdje. Objavili smo anketu prije tjedan dana u kojoj ste nam otkrili svoje mišljenje o tome hoćete li bolje živjeti nakon parlamentarnih izbora.

Najviše čitatelja ne vjeruje da će bolje živjeti

Na pitanje vjerujete li da ćete nakon izbora živjeti bolje, 1.095 osoba, odnosno 56,65 posto ispitanika je izjavilo da ne vjeruju da će živjeti bolje nakon izbora jer smatra da se ne može puno toga promijeniti. Daleko manja brojka dolazi iz odgovora ‘Vjerujem, može biti samo bolje od ovoga sada’ koji je odabralo 239 ispitanika što bi u postocima iznosilo 12,36 posto.

Čak 560 čitatelja misli da će možda bolje živjeti nego do sada, ali to ponajprije, prema njihovom mišljenju, ovisi o tome tko će formirati vlast i time čine 28,97 posto ispitanika ove ankete. Najmanje odgovora, njih 39, odnosno 2,02 posto odnosi se na to da naši čitatelji ne znaju trebaju li vjerovati u bolji život nakon izbora jer im je svejedno.

Veselko Gabričević iz Hrvatske stranke umirovljenika
Gabričević objasnio zašto HSU prvi put na izbore ide s HDZ-om: 'Dogovorili smo 13. mirovinu'

Mišljenja čitatelja na Facebooku su podijeljena

Na pitanje iz ankete odgovorili ste i na našoj Facebook stranici s koje smo izdvojili neke od vaših komentara. ‘U Slavoniji HDZ u vodstvu. Nadam se za ubuduće da nitko iz Slavonije neće nizašto više prigovarati od seljaka, OPG-ova, malih poduzetnika, umirovljenika pa nadalje’, ‘Bilo je za očekivati da se lopovluk nastavlja i dalje, ali nismo mi ni zaslužili drugo. Neka nas deru dok nam ne oderu do kraja kožu’, ‘Nisam’ i ‘Cirkus se nastavlja’, komentari su čitatelja koji su rekli što misle o rezultatima parlamentarnih izbora.

‘Super, sad čekam ostvarenje obećanja’ i ‘Drago mi je da većina Hrvata živi u blagostanju i sreći’, izjasnili su se pomalo sarkastično čitateljice i čitatelji našeg portala na Facebooku.

‘Voljela bi da su umirovljenici prošli, makar jedan mandat, da se čuje njihov glas u saboru, SDP ili HDZ vidjet ćemo’, ‘Da više nitko nije pisnuo da mu je mala mirovina, da kopa po kontejnerima, da nema čime platiti režije…’, ‘Ne, zašto biti iznenađen kad je ovo država,korupcije i nepotizma kojima odgovara ovaj model vladanja’, ‘Očekivano. Dijaspora je odlučila’, ‘Moglo je i bolje’, ‘Zadovoljan sam što moj glas nije propao, ali duboko razočaran čitavim ishodom, iako ne i iznenađen’ i ‘Narod glasao za daljnje afere! Valjda je mnogima to normalno. Žao mi je mladih ljudi. Koju budućnost imaju?!’, zaključili su čitatelji u svojim komentarima koje su ostavili na našoj Facebook stranici.

Rezultati ankete o parlamentarnim izborima 2024. na pitanje 'Umirovljenici, vjerujete li da ćete nakon izbora živjeti bolje?'

Rezultati ankete | Foto: mirovina.hr

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap