Piletić šokirao: Bez zabilježbe države na nekretninu nema ni naknade za ugroženog kupca energenata

Milan Dalmacija
14. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Resorni ministar Marin Piletić otkrio je kako bez zabilježbe države na nekretninu, siromašni građani ne mogu dobiti ni naknadu za ugroženog kupca energenata. Ipak, obećao je izuzeti jedinu nekretninu primatelja socijalne pomoći od te odredbe Zakona o socijalnoj skrbi, dok Sabina Glasovac traži da to učini odmah, a ne početkom 2024. godine.

piletic

Foto: Ministar rada Marin Piletić | Mirovina.hr

Početkom mjeseca javnost je uznemirila vijest kako je oko 530 korisnika socijalne pomoći odustalo od primanja tog novca, jer im se država htjela staviti zabilježbu na nekretnine, o čemu smo i mi pisali. Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić brzopotezno je obećao izmjene zakona kojima bi se od te odredbe izuzele jedine nekretnine korisnika socijalne pomoći.

Više od 530 osoba odustalo od socijalne pomoći: Država im se želi uknjižiti na nekretnine

No, u emisiji Točka na tjedan N1 televizije objasnio je da bez državne zabilježbe na nekretninu, korisnici socijalne pomoći ne mogu dobiti ni naknadu za ugroženog kupca energenata.

– Nemam mandat niti bi bilo u redu, da ministar djelatnicima kaže da krše zakon. Rekao sam da postoji procedura da se ne aktiviraju naplate putem tražbine i da se, u slučaju kad korisnik premine, ne pokreću naknade tražbine iz upisanih teretovnica. Ja nemam mandat reći ne poštujte zakon. Ja ne mogu drugačije, nego reći da svi izazovi koji su akumulirani godinama i detektirani će biti, barem ove teme, riješeni kroz izmjene zakona, rekao je ministar.

Država se i ranije bilježila na nekretnine

Dodao je da će zakonskim promjenama biti izbrisane sve zabilježbe od veljače prošle godine, kad je zakon stupio na snagu. No, zabilježbe je država, čini se, koristila i ranije, samo što je to ostalo u zapećku pored drugih propisa koji su uznemiravali javnost.

– Taj način zabilježbe na nekretnine za korisnike socijalne naknade traje od 1991. godine, 2011. kratko je nestao, s 1.1. 2014. se vratio, pa suspenzije, pa opet izmjene 2015. i vratio se 2022. u zakonski okvir. Nakon parlamentarne većine prošli tjedan, konsenzus je sada postignut. S obzirom da smo najavili izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, definitivno prvu nekretninu u kojoj je stanovao korisnik nećemo uzeti u obzir za zabilježbu, rekao je Piletić i ponovio da u je lokalnim Centrima za socijalni rad naložio da ne aktiviraju tražbinu i ne kreću u naplatu duga.

Država odustaje od zabilježbe na nekretnine primatelja socijalne pomoći? 'Nismo vlada koja želi otimati'

SDP traži trenutno brisanje zabilježbi

Saborska zastupnica SDP-a, Sabina Glasovac reagirala je na društvenim mrežama na te Piletićeve izjave. Istaknula je da on i dalje podržava ovu mjeru, s obzirom na to da bi je on mijenjao tek s početkom 2024. godine, a da je SDP u saborsku proceduru uputio izmjene zakona kojima bi se ta odredba brisala – odmah.

– Ništa sutra, ništa prekosutra. Ništa za godinu dana. Tražimo da se država s grbače najsiromašnijih građana i od njihove imovine makne odmah, istaknula je Glasovac na Facebooku i dodala da imovinu bogatima Plenković ne dira.

https://www.facebook.com/glasovacsabina/posts/pfbid0327mPHJwqnSmxv1qivcv2EqQt53ivxowJCEZBs8bVDGhhUiNk6GdkNUUVYCsUeqLDl?__cft__[0]=AZUSJhrFQ-AmPFI-XUfRqtvRZUb6MEEbBZafAnQQirjclmYVXS2rcDzVNMmtOmJs7v3zVZmmV5n9So9SMyhrEA3BJCWofRLVaX33gNh758rGFLmWJLjHmCzikRg93SFF8MpLS3Kmb7sNB8B8I2wVOqlu&__tn__=%2CO%2CP-R

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap