Peđa Grbin: Vrijeme je da se razmisli o novoj isplati dodatka umirovljenicima na jesen

Josip Mihaljević
16. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Peđa Grbin i SDP, čini se, neće odustati od prijedloga da se promijeni formula usklađivanja mirovina. Već nekoliko mjeseci niz SDP-ovaca u javnim istupima zagovara da bi se mirovine trebale usklađivati prema stopostotnoj inflaciji ili stopostotnom rastu plaća u državi. U suprotnom, gube na vrijednosti. SDP zbog toga traži i da se već sada počne razmišljati o još jednom krugu isplate energetskog dodatka na jesen.

SDP dodatak

Foto: Boris Lalovac, Peđa Grbin, Branko Grčić | sdp.hr

Šef SDP-a Peđa Grbin gostovao je na N1 televiziji u nedjelju, a među brojnim temama dotaknuo se i SDP-ovog prijedloga za drugačijom formulom usklađivanja mirovina. Trenutačna formula je pokazala da u vremenima inflacije mirovine realno gube na vrijednosti, iako su iznosi svakih šest mjeseci nominalno veći. Sadašnja formula obuhvaća inflaciju i rast plaća, a do točnog postotka dolazi se zbrajanjem 70 posto većeg i 30 posto manjeg faktora.

Baš kao i umirovljeničke udruge, SDP-ovci već mjesecima traže da se formula 70:30 zamijeni s formulom 100:0 što u prijevodu znači da bi mirovine rasle točno onoliko koliko rastu plaće ili točno onoliko koliko iznosi inflacija, ovisno o tomu što je veće.

“Imamo jedan prijedlog koji nam je izuzetno bitan i nadam se da će oko toga biti potpore drugih političkih opcija, radi se o usklađivanju mirovina. Trenutno imamo formulu koja u ovoj godini inflacije neće dovesti do rasta mirovina u vrijeme rasta inflacije. Mirovine će gubiti na vrijednosti”, kazao je Grbin.

S druge strane, kaže da plaće rastu manje nego što iznosi inflacija:

“Dogovoreno povećanje je ispod razine inflacije, što znači da će vrijednost povećanih plaća na kraju godine biti manje nego na početku. Spomenuo sam mjeru pomoći umirovljenicima, ali imamo još jednu, ovih dana trebao bi biti isplaćen inflatorni dodatak umirovljenicima. Vrijeme je da razgovaramo o tome da nešto slično ponovimo i na jesen”, zaključio je Grbin.

 

Peđa Grbin: Vrijeme je da se razmisli o novoj isplati dodatka umirovljenicima na jesen
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap