Između ministarstva rada i sindikata iskrilo i u Temi dana: Po svemu sudeći, sindikati idu na ulice

Josip Mihaljević
18. rujna 2018.
Novosti
A- A+

U jučerašnjoj HRT-ovoj Temi dana gostovali su Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata i pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Melita Čičak. Malo su se posvađali, a zbog reforme mirovinskog sustava postaje sve izglednije da će sindikati svoje nezadovoljstvo iskazati na ulici.

tema dana

Foto: Melita Čičak i Krešimir Sever | Screenshot HRT

Tema dana nakon jučerašnjeg Dnevnika bila je naravno povezana s mirovinskom reformom.

Između sindikata i Ministarstva rada iskrilo je još tijekom dana, kada su sindikati demonstrativno napustili sastanak s vladajućima jer su shvatili da njihove prijedloge neće uvažiti. Rad do šezdeset i sedme i još veća penalizacija prijevremenih mirovina su dvije stavke reforme oko kojih je Vlada čvrsto oldučila da nema pregovora.

Te dvije stavke su možda najveći trn u oku sindikatima, koji su kao vladini “socijalni partneri”, barem na papiru, bili uključeni u razgovore oko reforme mirovinskog sustava.

Sindikate je predstavljao predsjednik Nezavisnih sindikata hrvatske Krešimir Sever, a Ministarstvo rada pomoćnica ministra Melita Čičak.

Sever: Poslodavci će se još lakše riješavati starijih ljudi

Sindikati su nakon 50 minuta jučerašnjeg sastanka s ministrom Pavićem napustili pregovore, a Krešimir Sever kaže kako su “dugo i izdržali”.

Iz prijašnjih, ali i današnjih sastanaka je postalo jasno kako Vlada ne namjerava uvažiti njihove glavne zahtjeve, koji se tiču podizanja dobne granice za ulazak u mirovinu te veće penalizacije prijevremene mirovine:

“Tu je vlada očito zauzela čvrsti stav, ministar je vrlo jasno poručio da je to područje jedno od onih oko kojih nema pregovora, ali možemo razgovarati o nekim drugim temama. Nama su to ključna područja, ne zbog nas samih, nego zbog građana u cjelini. “, rekao je Sever u uvodnom izlaganju.

Sever je istaknuo kako podizanje dobne granice za umirovljenje nije dobar način za produljivanje radnog staža hrvatskih građana, dapače, on smatra kako će poslodavci uz pomoć ovog prijedloga još lakše starije ljude “otjerati” u prijevremene mirovine, što znači da će budući umirovljenici ostati bez jedne petine svojih mirovina zbog penalizacije.

Čičak: Prekratko radimo, sindikati ne shvaćaju zašto vučemo ovakve poteze

S druge strane, pomoćnica ministrica tvrdi da su na radnim skupinama prikazali trenutno stanje i demografske projekcije koje očekuju u mirovinskom sustavu i da bi oni morali shvatiti zašto se vuku ovakvi potezi.

“Iz svega toga proizlazi: da prekratko radimo, da premali broj stanovnika, svega 20 posto, ima 40 i više godina radnog staža, da imamo prevelik broj prijevremenih umirovljenja, da za mirovine moramo osigurati 39 milijardi kuna godišnje, od toga 17 milijardi kuna iz državnog proračuna. To je bio naš uvod u naše razloge zašto smatramo da treba duže raditi, kasnije ostvarivati mirovinu i omugućiti rad uz mirovine”, kazala je Čičak.

Krešimir Sever se ne slaže, rekao je da su oni (sindikati) “sve manje socijalni partneri radi toga što se Vlada tog partnerstva i tog dijaloga odrekla”.

Dodao je kako su bila dva sastanka o toj temi, oba u revijalnom tonu te da se ozbiljni razgovori uopće nisu vodili.

Potvrdio je činjenicu kako u Hrvatskoj premalo umirovljenika ima 40 godina radnog staža, ali i podsjetio javnost zbog čega je to tako:

“U to se ubrajaju i oni umirovljenici koji su išli po ranijem Zakonu, kad se trebalo imati i manje staža. S druge strane, tu su i svi oni koji su otjerani u mirovinu, ili im je dokupljena mirovina kad su se vratili s ratišta, a njihove tvrtke su bile privatizirane i propale pa su i oni ovdje stavljeni. Tu je i sva sila onih kojih su se poslodavci riješili zato što su bili prestari”, rekao je Krešimir Sever.

Svađa na kraju, sindikati idu na ulice?

Čičak je kazala kako su sindikati na tim sastancima davali prijedloge “iz kojih se vidi kako oni uopće nisu sagledali u kakvom stanju se nalazi mirovinski sustav”.

Sever je rekao kako to nije točno, a onda su si počeli upadati u riječ.

“Govorite ovih 17 milijardi kuna što nedostaje svake godine. Zašto javnosti ne kažete da su tu i mirovine po posebnim propisima, da je tu tranzicijski trošak II. stupa koji vam zajedno uzmu 12 milijardi, pa ove mirovine po posebnim propisima i tako ne bi trebale biti opterećenje doprinosa za  mirovinski sustav, nego bi se trebale isplaćivati iz proračuna!,” govorio je Krešimir Sever.

Gospođa Čičak je rekla kako prostora za dijalog ima, ali do njega nije došlo jer su sindikati napustili sastanak. Što se tiče mirovina po posebnim propisima, kazala je kako su to ljudi koji su dio svoje mirovine ostvarili dijelom staža iz radnog odnosa, na što je Krešimir Sever uzvratio:

“Tako je, taj dio će dobiti iz mirovinskog sustava, a ostatak će dobiti iz proračuna! Nemojte govoriti da vam je to teret proračuna pa morate natjerati sve druge da rade do 67. godine!”

Čičak je istaknula kako su će u prvom dijelu reforme urediti mirovine po općim propisima, a u drugom dijelu i one po posebnim propisima.

Sever je rekao kako nemaju o čemu razgovarati ukoliko Vlada i dalje ostane čvrsta kod tri sporna prijedloga, a svoje nezadovoljstvo bi sindikati mogli iskazati na najavljenom prosvjedu u jesen.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap