Papa Franjo ne želi biti pokopan u Vatikanu, grobnicu već pripremio na drugom mjestu

Jasmina Grgurić Zanze
14. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Papa Franjo iznova prkosi tradiciji Katoličke crkve tako što ne želi biti pokopan ispod bazilike Svetog Petra u Vatikanu, što je inače običaj. Grobnicu je, kako otkriva, već pripremio u bazilici Svete Marije u Rimu gdje učestalo odlazi moliti. Unatoč sve većim zdravstvenim problemima, 87-godišnji papa o ostavci ne razmišlja.

Papa Franjo | Foto: Pixabay

Papa Franjo nastavlja prkositi tradicijama Katoličke crkve pa čak i kada je riječ o vlastitom ukopu. Naime, 87-godišnji papa ne želi biti pokopan ispod bazilike Svetog Petra u Vatikanu, što je inače običaj. Za mjesto posljednjeg počinka izabrao je rimsku baziliku Santa Maria Maggiore u četvrti Esquilino u Rimu, kamo se ide moliti prije i nakon putovanja u inozemstvo.

Papa: Pokrenut ću novi ritual

papa franjo
Papa Franjo (85) zabrinut zbog Jadrana: "Bacanje plastike u more je zločin"

Bazilika Svetog Petra iz petog stoljeća za njega ima posebni značaj, posjetio ju je više od stotinu puta, a na tom se mjestu moli pred slikom Djevice Marije i malog Isusa. Nije tajna da papa Franjo ima ozbiljnih zdravstvenih problema pa je tako krajem prošlog mjeseca otkazao putovanje na klimatski summit COP28 u Dubaiju nakon napada akutnog bronhitisa.

Da se susreo s voditeljem ceremonije kako bi pojednostavio papinske pogrebe, otkrio je u razgovoru s novinarkom meksičke televiziji N+, Valentinom Alazraki.

– Pokrenut ću novi ritual, naglasio je papa, piše TheGuardian.com.

O ostavci ne razmišlja unatoč zdravstvenim problemima

Vatikanski izvjestitelj za irski Sunday Independent, Paddy Agnew komenitrao je ovaj potez kao još jedan papin prekid dugogodišnje tradicije, baš kao što je i njegova odluka da ne živi  u Apostolskoj palači kao službenoj papinskoj rezidenciji.

Papino zdravlje pogoršalo se posljednjih godina, zbog čega ga se sve češće može vidjeti da koristi invalidska kolica ili štap za hodanje. Upravo se zbog toga špekuliralo o njegovu odlasku s dužnosti, baš kao što je učinio njegov prethodnik Benedikt XVI. Papa Franjo je 2021. operirao debelo crijevo, a početkom travnja je hospitaliziran zbog bronhitisa. Ovom potomku talijanske obitelji emigranata u mladosti je odstranjen dio plućnog krila. Međutim, papa Franjo koji ovu svetu službu obavlja već deset godina, kako kaže, o ostavci ne razmišlja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap