Papa Franjo (85) zabrinut zbog Jadrana: “Bacanje plastike u more je zločin”

Jasmina Grgurić Zanze
7. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Papa Franjo ne libi se govoriti o raznim “škakljivim” temama koje nisu samo usko vezane uz vjeru i Crkvu. No, ekocid, glad, ratovi, rigidnost dijela crkvenih krugova i ostalo i te kako su kršćanska pitanja. Ovoga puta 85-godišnji crkveni poglavar osvrnuo se na plastiku koja uništava život u Jadranskom moru, a pričao je i o naoružanju, migrantima…

papa franjo

Foto: Unsplash

Sve što 85-godišnji Papa Franjo kaže, ima veliki utjecaj pa je priliku iskoristio i za jednu važnu ekološku temu koja se tiče i Hrvatske, a to je plastika u Jadranu.

U razgovoru o brojnim temama na državnom RAI Channel 3 ispričao je kako su mu jedne godine došli talijanski ribari i rekli mu da su u Jadranskom moru pronašli mnogo tona plastike. Kad ih je sljedeći put vidio, rekli su da su pronašli dvostruko više i preuzeli su na sebe da pomognu očistiti nešto od toga.

“Bacanje plastike u more je zločin”

“Bacanje plastike u more je zločin. To ubija biološku raznolikost, ubija zemlju, ubija sve”, rekao je Papa, navodi Reuters.

Briga o stvaranju je obrazovanje, proces u koji se moramo uključiti, dodao je te citirao pjesmu brazilskog pjevača Roberta Carlosa u kojoj dječak pita oca zašto “rijeka više ne pjeva?”, a otac odgovara: “Mi smo ju dokrajčili«.

Odgovarajući na pitanja, Papa je otkrio da voli klasičnu glazbu, ali i tango kao i svaki stanovnik Buenos Airesa u kojemu je rođen.

Govorilo se i o ratu, naoružanju, gladi, migrantima…

Umjesto naoružanja hraniti i obrazovati cijeli svijet

“Razmislite o tome. Ako bismo na godinu dana prestali proizvoditi oružje, mogli bismo nahraniti i obrazovati cijeli svijet. Navikli smo se na ratove. Teško je, ali to je istina” – kazao je Franjo.

Papa Franjo podigao prašinu izjavom: "Parovi koji imaju kućne ljubimce, a ne djecu su sebični"

Pozvao je na preusmjeravanje sredstava za naoružanje kako bi se pomoglo najpotrebitijima i na istraživanje kako bi se spriječile buduće pandemije. Papa je također ponovno pozvao Europsku uniju da rasporedi migrante koji stižu u Italiju i Španjolsku iz sjeverne Afrike u sve zemlje EU-a kako ne bi bili prevelik teret za nekoliko zemalja.

Na pitanje zašto živi u skromnom stanu u Santa Marti, gdje obično jede u zajedničkom prostoru i sam se vozi liftom, kazao je da je odabrao ondje živjeti jer “nije svetac” kao njegovi prethodnici te da mora što više biti u blizini ljudi. Prijatelja, kaže ima “malo, ali su pravi”.

Papa Franjo (85) zabrinut zbog Jadrana: “Bacanje plastike u more je zločin”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap