Papa Franjo dijeli posebnu milost svima koji obilježe Svjetski dan baka, djedova i starijih osoba

Jasmina Grgurić Zanze
1. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Crkva će ove godine proslaviti prvi Svjetski dan baka, djedova i starijih osoba koji je ustanovio papa Franjo. Papa poziva sve da 25. srpnja uživo ili virtualno posjete svoju stariju braću i sestre u potrebi ili poteškoći. Za taj čin nudi i posebnu vjersku milost.

Ilustracija: Pixabay

Prvi Svjetski dana baka, djedova i starijih osoba Crkva slavi 25. srpnja, izabran kao datum jer je vremenski blizu blagdanu Sv. Joakima i Ane, Isusova djeda i bake, 26. srpnja. Dan koji je uveo papa Franjo obilježavat će se tako svake godine četvrte nedjelje u srpnju.

Papa je pripremio i posebne milosti za one koji toga dana uživo ili virtualno posjete svoju stariju braću i sestre u potrebi ili poteškoći. U to svakako spadaju naši djedovi i bake, ali i svi stariji ljudi u našem susjedstvu ili domu umirovljenika. Ako im posvetimo vrijeme toga dana, možemo dobiti potpuni oprost grijeha.

Možete iskoristiti ovu milost koju Crkva pruža kako bi ih razveselili i dobili oprost za vremenite kazne.

Papa Franjo utemeljio Svjetski dan baka, djedova i starijih osoba

Oprost mogu dobiti i oni koji 25. srpnja budu sudjelovali na svečanoj proslavi koju će predvoditi Sveti Otac Franjo u papinskoj bazilici u Vatikanu ili na različitim drugim svečanostima koje će se održati diljem svijeta, kao i stariji i bolesni i svi oni koji, u nemogućnosti da napuste svoje domove zbog ozbiljnog razloga, budu duhovno sjedinjeni sa svetim slavljima Svjetskog dana, nudeći Milosrdnom Bogu svoje molitve, boli ili životne patnje, posebice tijekom izravnih prijenosa –  navedeno je u dekretu Apostolske pokorničarne, navodi Hrvatska biskupska konferencija.

Papa Franjo je više puta tijekom svojeg pontifikata u središte stavljao starije osobe nazvavši ih sponom koja povezuje naraštaje kako bi se mladima prenijelo iskustvo života i vjere.

„Važno je da se bake i djedovi susreću s unucima i da se unuci susreću s djedovima i bakama, jer – kako kaže prorok Joel – bake i djedovi će sanjati pred svojim unucima, imat će snove (velike želje), a mladi, uzimajući snagu od svojih djedova i baka ići će dalje kroz život prorokujući“, kazao je Papa u siječnju najavljujući Svjetski dan baka i djedova i starijih osoba.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap