Panel o mirovinama: Mirovinci još jednom ponovili kako nema alternative individualnoj štednji

Josip Mihaljević
13. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Krajem svibnja mirovinci, odnosno Udruženje društava za upravljanje mirovinskim fondovima, kazali su kako nam treba radikalan zaokret u mirovinskom sustavu. Predlažu odmicanje od međugeneracijske solidarnosti i veći fokus na individualnu štednju. Na današnjem panelu o mirovinama, u organizaciji Hrvatskog aktuarskog društva, mirovinac Kristijan Buk još jednom je ponovio taj stav.

panel mirovine

Foto: mirovina.hr

Panel raspravu naziva “Mirovinsko osiguranje” moderirala je Snježana Bertoncelj, članica uprave Wiener osiguranja. Sudionici su bili ravnatelj HZMO-a Josip Aladrović, ravnateljica REGOS-a Iskra Primorac, Tomislav Ridzak, član Upravnog vijeća HANFA-e, Sandra Hack (EIOPA), prof. Damir Bakić s PMF-a, Kristijan Buk, predsjednik Uprave Allianz ZB d.o.o. te Ivančica Rajić, ovlašteni aktuar i upravitelj tehničke pričuve iz Raiffeisen MOD-a.

Šef HZMO-a Josip Aladrović je u uvodu kazao kako će do 2040. godine mirovinska reforma rezultirati s pozitivnih 6,7 milijardi kuna za proračun. Tako kažu njihove projekcije, koje je radio isti tim koji je napravio projekciju sindikalnih zahtjeva na proračun kada su došli do 45 milijardi gubitka do 2040. godine.

Damir Bakić je kazao kako se posljednjih dana, zahvaljujući sindikalno referendumu, o ovom važnom pitanju govori premalo racionalno i previše emotivno. HZMO-u je zamjerio što svoje projekcije i izračun nisu napravili javno dostupnima i vjeruje kako bi tada, barem stručna javnost, mogla voditi racionalniju raspravu o mirovinskom sustavu.

Od svoje plaće – za svoju mirovinu

Svi sudionici, pa tako i ravnateljica REGOS-a, složili su se kako je financijska nepismenost velik problem. REGOS od rujna prošle godine svim novim osiguranicima šalje pismo u kojem im objašnjavaju važnost mirovinskih fondova za njihove budućnosti, a najavljeno je i 100 milijuna kuna za jačanje financijske pismenosti.

Kristijan Buk, predsjednik Uprave Allianza (jednog od četiri obvezna mirovinska fonda za II. stup) još je jednom ponovio kako je njegovo osobno mišljenje da alternative individualnoj štednji – nema. Smatra kako mirovinski sustav i sutav socijalne brige moraju biti odvojeni te da svatko treba biti više odgovoran za svoju budućnost.

“Da svatko od svoje plaće odvaja za svoju mirovinu – ja mislim da je to jedini izbor. Moramo odvojiti socijalnu komponentu od štednje za vlastitu starost. Država se treba pobrinuti za ugrožene. Ali kada bi ustanovili tko su oni – onda moramo znati koliko imamo obrtnika koji si isplaćuju minimalnu plaću, a na godišnjoj razini isplaćuju ogromnu dobit. Moramo znati koliko ima onih koji su radili u inozemstvu 15 godina, a u Hrvatskoj pet naprimjer. Tamo dobivaju puno veću mirovinu, a ovdje ih se tretira kao socijalu”, kazao je Buk.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap