Ovrhe krenule, a zima na vratima: “Morao sam se zadužiti, ne da bih si priuštio luksuz, nego terapije i lijekove”

Josip Mihaljević
20. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Kada je Sabor prije pola godine izglasao zakon o obustavi naplate ovrha, jedna naša blokirana čitateljica točno je primijetila da se radi o vatrogasnoj mjeri i da će se kad tad vratiti tamo gdje je bila na početku. Blokiranih umirovljenika ima oko 26 tisuća, jesu li se uspjeli pripremiti za nadolazeće troškove u kratkom predahu od ovrha?

Foto: Pixabay

“A što se tiče mjere zaustavljanja ovrha, ja ću sljedeća tri mjeseca moći vidjeti svoju cijelu mirovinu. Makar da i to doživim! Ali kad mjera prođe, ovrhe se nastavljaju i opet sam tamo gdje sam bila na početku. Svakodnevno, iz dana u dan, razmišljam što ću, kako ću, gdje ću. Radiš 30 godina i onda završiš kao sirotinja”, kazala nam je jedna blokirana umirovljenica početkom svibnja kada je Vlada obustavila naplatu ovrha.

Šest mjeseci je prošlo, prošla je i mjera, a 250 tisuća blokiranih građana nalazi se u istoj poziciji kao i prije šest mjeseci.

Pod blokadom jer je digao kredit za lijekove, kaže da će dug otplaćivati 100 godina

Jutarnji.hr donosi priču o blokiranom umirovljeniku Bernardu Matijaševiću (72) iz Siska:

Oko 26 tisuća umirovljenika zbog ovrha će dobiti manje mirovine!

“Malo jesmo živnuli, ako se to tako može reći. Popravili smo ogradu, kupili nešto drva za zimu, odjeće, ali što će sada biti, ne smijem niti pomisliti”, kazao je umirovljenik za Jutarnji list.

On i supruga u blokadi su zadnjih deset godina – s dvije mirovine imaju oko 3.000 kuna primanja. Period bez ovrha su iskoristili za štednju i pripremu za zimu, najvažnije im je bilo kupiti drva za ogrjev.

Umjesto 3.000 kuna, njegova obitelj će od sada živjeti od 2.000 kuna prihoda. Ljetos su zasadili mali vrt, ali pitanje je dokad će u njemu moći raditi.

umirovljenica
Umirovljenica sa 30 godina staža i 1.800 kuna mirovine: Po prvi put joj je isplaćen cijeli iznos!

“Blokirali su me kada sam teško obolio od karcinoma. Morao sam se zadužiti. Ne da bih si priuštio luksuz, nego terapije i lijekove koji su bili preskupi čak i uz dopunsko osiguranje. U međuvremenu je i supruga morala na operaciju, a banka je naš dug prodala lihvarskoj tvrtki, iz koje sada zovu svaki dan. Nema tu milosti, popit će nam krv, već sam i policiju zvao zbog uznemiravanja”, ispričao je Matijašević za Jutarnji list.

Matijašević kaže da je podigao kredit od 60 tisuća kuna. Taj dug danas iznosi 125 tisuća kuna. Ovim tempom, kaže, dug će otplaćivati 100 godina.

“Nisam neinteligentan, razumijem da se dugovi moraju vraćati, ali bi ipak trebalo napraviti nekakav cenzus, neki ljudski minimum koji se ne bi smio dirati. Od čega da živimo? Da pasemo travu!? Vlada bi sada trebala pokazati senzibilitet, barem za nemoćne, stare i napuštene”, kaže Matijašević.