Ovo nećete platiti po punoj cijeni: Pronašli smo majstore koji umirovljenicima nude popuste

Milan Dalmacija
30. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Na internetskim oglasnicima mogu se pronaći majstori i obrtnici koji sitne kućne popravke ili veće zahvate na uređenju nude uz popuste umirovljenicima. Najčešće se to odnosi na soboslikarske radove i popravke kućanskih aparata te stolarije.

Majstor, ličilac, soboslikar | Foto: Unsplash

Mirovine u Hrvatskoj, barem većina njih, nisu dovoljne za kvalitetan život. Nedavno smo pisali o umirovljenici s područja Gline koja ima mirovinu od 1.400 kuna te preživljava na kruhu i marmeladi, jer nema novca za povrće i meso. Dok trgovački centri daju tjedne ili mjesečne popuste za umirovljenike na hranu i kućanske potrepštine, pitanje je što je s drugim, ponekad neophodnim stvarima u životu?

Popravak kućanskog aparata, procurjeli krov ili cijev, kupnja namještaja ili bojanje zidova ponekad su neophodni troškovi svakog kućanstva, pa tako i umirovljeničkog. No, takvi su poslovi poskupjeli, jer je inflacija zahvatila i cijene materijala, a posljedično s time su skuplje i “ruke”. Srećom, pojedini majstori i obrtnici nude popuste za umirovljenike i osobe slabijeg ekonomskog statusa.

Pregledali smo tri najveća hrvatska internetska oglasnika, Njuškalo, Oglasnik.hr i Index Oglase, kako bismo pronašli popuste za umirovljenike. Nismo pronašli puno oglasa, ali vjerujemo da ima još majstora i obrtnika koji prepoznaju financijske probleme starijih osoba.

‘Nemojte se sramiti pitati’

Tako jedan soboslikarsko-ličilački obrt iz zapadnog dijela Zagreba nudi široku paletu sitnijih građevinskih radova, a dostupni su u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. U svom oglasu ističu kako nude popust za umirovljenike i studente, ali ne navode iznos, jer on, pretpostavljamo, ovisi o vrsti i opsegu radova te krajnjoj cijeni. Drugi soboslikar, iz Velike Gorice, strojno obavlja svoj posao te naplaćuje 15 kuna po metru kvadratnom, ali i nudi 10 posto popusta za umirovljenike. Također, krovopokrivač sa zagrebačke Peščenice nudi radove popravka krova te rušenja i zidanja dimnjaka uz popust od 20 posto na konačnu cijenu za umirovljenike i ljude pogođene potresom.

HSU: S rješenjem o mirovini trebalo bi dobiti i "umirovljeničku karticu" s popustima

Na popustu su i kućni popravci. Jedan roletar iz Zagreba nudi 20 posto popusta na servisne usluge umirovljenicima, braniteljima, nezaposlenima i osobama s invaliditetom. Bijelu tehniku s popustom za studente, umirovljenike i samohrane roditelje popravlja serviser iz Velike Gorice. On tvrdi da može popraviti 99 posto kvarova na licu mjesta, unutar 24 sata.

– Nemojte se sramiti pitati za procjenu troška. Radi se o Vašem uređaju i Vašem novcu, imate pravo znati koliko će određeni kvar koštati, poslao je važnu poruku potencijalnim klijentima serviser kućanskih aparata.

Umirovljenici mogu kupiti i automobil na leasing. Barem po ponudi ovog prodavača rabljenih vozila koji nudi leasing  umirovljenicima uz otplatu do sedam godina, a najkasnije do 70. godine života, bez obzira na zaduženja u mirovini te bez učešća i jamaca.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap