Ovo je povijest TOZ-a, tvrtke čije su olovke koristili svi školarci, a koja je sada pred zaključenjem stečaja

Matej Markovinović
21. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

TOZ, kasnije TOZ Penkala, je kao tvrtka osnovana 1937. godine, a kroz 20. stoljeće se postavila kao vodeći proizvođač školskog i uredskog pribora. Ipak, kroz sve te silne godine, nije sve bilo tako bajno. Došao je Drugi svjetski rat, pa privredna reforma, Domovinski rat, privatizacija i na kraju moderno doba gdje je sve manja potražnja za takvom vrstom proizvoda. Tvrtka je stoga ušla u stečaj 2015. godine, a sada su i pred njegovim zaključenjem.

Foto: TOZ Penkala International.

Nema školarca koji nije pisao TOZ-ovim olovkama i crtao njihovim pastelama. TOZ, odnosno Tvornica olovaka Zagreb je osnovana 1937. godine te je ova tvrtka prema mišljenju mnogih oblikovala domaću industriju školskog i uredskog pribora. S vremenom je preimenovana u TOZ Penkala, a sada je pred zaključenjem stečaja. Nekretnine tvrtke prošle su godine prodane za 5,43 milijuna eura tvrtki Adria Commodities te su im u rujnu predane na posjed.

Povijest je bila šarolika

No, vratimo se malo na povijest TOZ-a. Kako prenosi Tehnička enciklopedija, počeci tvrtke bili su skromni, ali obećavajući. Tvrtka je osnovana 1937. godine pod nazivom L. L. C. Harmudth, Koh-i-Noor, posredovanjem industrijalaca Roberta i Šandora Fursta iz Zagreba, Franje Hardmutha i Friedricha Herringa Frankendsdorfa iz Češke i Maximiliana Lamezan-Salinaiz Beča. Tvornica je krenula s proizvodnjom u pogonima u Prilazu baruna Filipovića, a prva godina rada donijela je proizvodnju od čak 5,5 milijuna olovaka i pastela.

Međutim, kako to i inače biva, TOZ-ov put nije bio bez prepreka. Drugi svjetski rat ostavio je svoj trag. U zračnom napadu 1945. godine tvornica je u potpunosti uništena. Ali, kao feniks iz pepela, tvornica se obnovila i već krajem iste godine pokrenula djelomičnu proizvodnju, prelazeći u društveno vlasništvo pod novim imenom – Tvornica olovaka Koh-i-Noor Zagreb.

Nakon toga, stigle su 50. godine koje su bile plodonosne u mnogim pogledima, a posebice kad je riječ o inovacijama. S opsežnom rekonstrukcijom i širenjem asortimana proizvoda, tvornica je postavila temelje za uspjeh na globalnoj pozornici. Proizvodi kao što su gumice za brisanje, voštane boje, kemijske olovke i kompleti pisaćeg pribora samo su neki od proizvoda koji su tada obogatili ponudu.

Nama na trgu
Od trgovačke ikone do zatvorenih vrata: Ovo je povijest Name, simbola starog Zagreba

Izazova je svakako bilo

Eksponencijalni rast tvornice doveo je do preseljenja na novu lokaciju 1957. godine, dok su 60. godine donijele prelazak u industrijsku proizvodnju. U ovom razdoblju, TOZ se postavio kao vodeća tvrtka u regiji s rekordnim brojem zaposlenih i impresivnom proizvodnjom koja je premašila 100 milijuna komada godišnje. No, pojedine izazove donijela je privredna reforma, ali to nije zaustavilo TOZ da nastavi s inovacijama. Sljedećih 20-ak godina obilježila je proizvodnja raznolikog asortmina, od puhane ambalaže, ambalaže za kozmetiku, paste za pisala, a pokrenuta je i suradnja s tvornicom Rade Končar.

Početak Domovinskog rata i devedesete godine bile su burno razdoblje za sve tvrtke, pa tako i za TOZ. Glavobolju je zadavao i proces privatizacije, ali suradnja s Krunaslov Penkalom, sinom Slavoljuba Penkale, osigurala je novi val inovacija i revitalizaciju branda. Tada se u naziv tvrtke uveo i ‘Penkala’, čime su odali počast svom nasljeđu. No, priča se ipak zaokreće i TOZ ulazi u stečaj 2015. godine. Proizvodnju su nastavili pod novim imenom TOZ Penkala International.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap