Ovako su prevarantice starijem paru iz stana uzele 12 tisuća eura ušteđevine!

Jasmina Grgurić Zanze
17. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Novo upozorenje građanima, posebno onim starijima, izdala je policija zbog učestalih prijevara od kojih je najzastupljenija ona putem lažnog predstavljanja kao službenika banke, policije, mirovinskog… Umirovljenike mole da nepoznatim osobama ne otvaraju vrata, ne daju osobne podatke ili podatke računa te ne nasjedaju na priče o lažnim novčanicama i sličnom. Nažalost, upravo to se dogodilo jednom starijem paru.

Marija Hackenberg iz Zagreba žrtva je prijevare Snimak zaslona/RTL

Stariji par nazvala je jedna žena koja se predstavila kao djelatnica banke, pri čemu 78-godišnja gospođa Marija Hackenberg iz Zagreba uopće nije ni slutila da je u pitanju prijevara.

“Rekla je da imam oročena sredstva u banci i pitala mogu li doći u banku kako bi provjerili jesu li euri krivotvoreni. Rekla sam odmah da ne mogu biti krivotvoreni jer su oročeni kod njih u banci. Nakon toga tražila me da dođem u banku po potvrdu da je s mojim sredstvima sve u redu” – ispričala je ova umirovljenica za RTL.

Prevaranticama je upravo to bio cilj, da gospođa Marija krene prema banci. Kada su se uvjerili da je na putu i da je njezin suprug ostao sam kod kuće, pozvonile su na vrata.

“Dotjerane, fine gospođice, mlade… Gurnuli su njega i vrata pa krenule u spavaću sobu pod jastuk” – svjedoči umirovljenica.

A ispod jastuka, 12 tisuća eura!

Lažna djelatnica mirovinskog i policajac starijem paru uzeli svu ušteđevinu!

Srećom, ova priča za razliku od mnogih takvih ima sretni kraj, jer je policija uspjela pronaći počinitelje, a novac im je vraćen. Marija više, kaže, nikomu ne vjeruje, a ostali ako imaju bilo kakvu sumnju u kazneno djelo trebaju nazvati 192.

Policija upozorava da dobro treba provjeriti tko se nalazi s druge strane prije nego li mu otvorimo vrata. Naime, prevarantima nije u interesu da se tamo predugo zadržavaju i da budu viđeni, da ih netko prepozna ili zapamti detalje o opisu. U privih 11 mjeseci ove godine, dogodilo se 463 slučaja prijevare, no mnogi ostaju neprijavljeni.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović upozorava također da stariji ni sa kim, ni sa kćeri ni sa sinom, ne smiju potpisivati ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, jer se time istoga časa izlažu riziku da završe na cesti.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap