Ovaj 78-godišnjak iz Njemačke mora raditi kako bi ženi platio boravak u domu

Ana Kanazir
5. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Iako mnogi umirovljenici rade u mirovini na pola radnog vremena, možda jer žele, a možda jer im je potreban dodatni izvor prihoda, Gerd Enskat iz bavarskog Neusäßa ima 78 godina i jednostavno mora raditi. Naime, njegova supruga je u domu za starije osobe, a kako bi joj omogućio boravak u domu Gerd tri puta tjedna odlazi na posao. Osim njega, u Njemačkoj radi čak 17 posto osoba starijih od 65 godina.

Rad umirovljenika | Pexels

Rad umirovljenika | Pexels

Kako bi podmirio troškove i mogao normalno živjeti, Gerd radi za svoju bivšu tvrtku. Njegova žena Ruth ima Parkinsonovu bolest i živi u domu za starije koji košta 4.400 eura mjesečno. Uz ove troškove doma i života, umirovljenik zapravo i nije imao puno izbora, nego odabrati rad u mirovini.

Obrtnici ne mogu raditi u mirovini na pola radnog vremena, ali se nadaju da bi se to moglo promijeniti

Gerd ima mirovinu od 1.700 eura, od posla dobiva 1.800 eura, a dom košta 4.400 eura, od čega Fond za skrb plaća 2.640 eura, a mirovina njegove žene je 760 eura. Iako bi mogao primati državnu pomoć, umirovljenik to ne želi jer ne želi ovisiti o novcu vlasti, prenosi Fenix magazin.

– Sretan sam jer moja supruga živi u lijepom objektu i ima potrebnu njegu. To je moj i njezin luksuz, zaključio je umirovljenik.

Kod nas također radi puno umirovljenika u mirovini. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje s danom 31. prosinca zaposleno je bilo ukupno 15.054 umirovljenika na pola radnog vremena. Najviše njih radi u prerađivačkoj industriji, a na drugom mjestu je rad u trgovini na veliko i na malo te popravak motornih vozila i motocikala. S druge strane, obrtnici nemaju mogućnost rada na pola radnog vremena, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap