Obrtnici ne mogu raditi u mirovini na pola radnog vremena, ali se nadaju da bi se to moglo promijeniti

Ana Kanazir
1. veljače 2023.
Mirovine
A- A+

Obrtnici koji odu u mirovinu ne mogu raditi na pola radnog vremena kao ostali radnici. Ovo je tako prema trenutnim propisima, a kako bi se to promijenilo, iz Hrvatske obrtničke komore su već pisali nadležnim ministarstvima i Vladi. O ovome su se izjasnili i iz Sindikata umirovljenika i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Za dvoje obrtnika u Hrvatskoj ukupni staž iznosi više od 60,5 godina. | Foto: Unsplash

Na veliku žalost brojnih obrtnika, što se tiče rada u mirovini za njih ne vrijede jednaka prava. Oni ne mogu raditi na pola radnog vremena, ali i za njih postoji jednostavno rješenje. Naime, ako žele raditi, trenutno mogu registrirati samo domaću radinost ili sporedno zanimanje.

Umirovljenik popravlja u svojoj radionici
Je li nužno raditi nakon 65. godine? 'Mora postojati dogovor, ali ne smije postojati obveza'

Radi se o različitim zakonodavstvima

Mnogi umirovljenici rade na pola radnog vremena, što im je i omogućeno Zakonom. Umirovljenici posao mogu pronaći na posebnom portalu Zavoda za zapošljavanje, o čemu smo pisali ovdje. Ipak, za obrtnike ne vrijede ista pravila, a svoje su mišljenje o cijelom slučaju dali i iz Obrtničke komore, Sindikata umirovljenika, a požalio se i jedan obrtnik.

Jedan je obrtnik pitao može li u mirovini raditi na pola radnog vremena, a rekao je i kako će mu mirovina iznositi nešto manje od 331,8 eura. Iz HZMO-a su za Dnevnik.hr rekli kako starosnu mirovinu bez prestanka osiguranja, odnosno uz nastavak rada do polovice punog radnog vremena uz izmijenjeni ugovor o radu mogu ostvariti isključivo osobe koje su osigurane po osnovi radnog odnosa temeljem ugovora o radu.

Iz Sindikata umirovljenika kažu kako se ovdje radi o različitom tipu zakonodavstva, a iz Hrvatske obrtničke komore se nadaju da će se ovo stanje promijeniti.

Rješenje problema postoji

Iz Komore tako traže izjednačavanje prava za obrtnike s drugim radnicima kako bi i oni mogli raditi i zaraditi dodatni prihod za život.

– Zbog sve starije populacije apelirali smo na to da se u što je moguće kraćem roku izjednači položaj obrtnika starijih od 65 godina u slučaju bolovanja, kao i pronalaženje mogućnosti rada tih obrtnika nakon 65. godine uz zadržavanje mirovina, rekli su iz HOK-a za Dnevnik.hr.

Dodali su i kako traže izjednačavanje prava obrtnika i radnika, a na postojeći problem su već upozoravali Vladu, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

S druge strane za obrtnike u mirovini postoje dvije opcije, a to su domaća radinost i sporedno zanimanje. Pod domaću radinost spada izrađivanje raznih kreativnih predmeta i suvenira, a osoba može obavljati domaću radinost ako ima poseban uvjet stručne osposobljenosti, odgovarajuće srednje strukovno obrazovanje ili položeni majstorski ispit kada obavlja djelatnosti s popisa vezanih obrta. Sporedno zanimanje je obavljanje uslužnih djelatnosti kod kuće.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap