Otvoren Cjelodnevni boravak Doma za osobe s demencijom koji nude posebne usluge

Ana Kanazir
6. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Cjelodnevni boravak Doma za osobe s demencijom je krenuo s radom u Rijeci, na adresi Bulevar oslobođenja 12, a pružat će mogućnost smještaja za 15 osoba od 7 do 17 sati. Korisnici će imati tri obroka, ali i brojne druge usluge, a sve s ciljem kako bi se oboljele osobe s demencijom uključile u društvo.

Zgrada Doma za osobe s demencijom u Rijeci

Dom za osobe s demencijom | Foto: Riječka biskupija

Cjelodnevni boravak Doma za osobe s demencijom krenuo je s radom, a poznato je kako će u njegovim uslugama moći uživati 15 korisnika, ali i što će im sve biti ponuđeno. Osnivač je Caritas Riječke nadbiskupije, a vlasnik zgrade Doma je Riječka nadbiskupija.

rukavići
Pletenje i demencija: 'Rukavić okupira ruke oboljelih što na njih djeluje umirujuće, a ima koristi i za one koji ga pletu'

Mnogo različitih usluga

Dom za osobe s demencijom, odnosno Cjelodnevni boravak u sklopu Doma je otvorio svoja vrata za korisnike u sklopu prve faze projekta. Poznato je kako će se usluge pružati od 7 do 17 sati, a uključivat će niz pomoći i brige o zdravlju i svakodnevnom životu.

– Usluge koje će se pružati u Cjelodnevnom boravku su: briga o zdravlju, njega (samo za korisnike kojima je potrebna pomoć u samozbrinjavanju), fizikalna terapija, aktivno provođenje vremena i radne aktivnosti, nutritivna skrb, socijalna skrb. Da bi se ovakve usluge mogle provoditi, osiguran je tim djelatnika: medicinska sestra, njegovateljica, pomoćno osoblje u kuhinji, fizioterapeut, socijalni radnik te tehničko osoblje: spremačica i kućni majstor, piše na stranici Riječke nadbiskupije.

Demencija se najčešće pojavljuje kod osoba starijih od 80 godina, iako se neće pojaviti kod svih u procesu starenja. Važno je što prije reagirati i potražiti pomoć te biti podrška osobama koje imaju demenciju. Više o ovoj bolesti možete pročitati ovdje.

Cilj je uključivanje osoba s demencijom u društvo

Uz to, otkrili su kako će u boravku vrijeme moći provoditi 15 osoba, dok će korisnici dobiti i dva glavna obroka i užinu. Sam cilj otvaranja ovakvog doma je da se osobe s demencijom uključe u društvo, a uskoro bi na red došla i druga faza projekta koja obuhvaća otvaranje stacionarnog smještaja. Uz to, planira se opremiti i Snoezelen senzorna soba u Domu, a jednako tako bi se u budućnosti trebalo provoditi i savjetovalište koje bi sudjelovalo u informiranju i savjetovanju oboljelih korisnika i njihovih obitelji.

– Budući korisnici prije dolaska u Cjelodnevni boravak moraju podnijeti zahtjev Zavodu za socijalnu skrb koji će im pružiti sve upute o prikupljanju potrebne dokumentacije (osobna dokumentacija, medicinska dokumentacija, visina prihoda…). Plaćanje usluge ovisi o materijalnim prilikama u obitelji korisnika i obveznika uzdržavanja. Nakon što Zavod sve dokumentaciju prikupi i analizira, izdaje uputnicu Domu za osobe s demencijom za smještaj u Cjelodnevni boravak, piše na stranici Riječke biskupije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap